Aandacht Copy

Communicatie – aandacht

Ieder mens heeft het nodig geaccepteerd te zijn, aandacht te krijgen en aangeraakt te worden.

Laat deze zin maar eens goed tot je doordringen. Ga maar eens ruwweg na van wie jij aandacht krijgt. Is dat de aandacht die jij wenst? Is dat de aandacht van wie jij die wenst? Het is heel goed mogelijk dat jij wel degelijk aandacht krijgt, maar dan van mensen waarvan jij die aandacht niet wilt. Het zegt je niets. Dan voel je dus niet dat je aandacht krijgt, maar het is er wel!

Kan het zijn dat jouw energie besteed wordt aan mensen van wie jij de aandacht niet zo wenst of nodig hebt? Wat ga je daaraan doen? Het is ook mogelijk dat je wel aandacht krijgt, maar niet op de manier zoals jij die wilt hebben. Je partner kan jou wel steeds in bed willen, maar jij wilt praten over dingen die voor jou belangrijk zijn. En zonder dat gesprek zie jij dat bed ook niet zitten.

Of misschien krijg je wel degelijk aandacht van die leuke vrouw, maar vooral omdat er weer eens iets opgehangen moet worden in haar slaapkamer. Waarna ze je een etentje voor je geeft, samen met nog twee vrienden die haar geholpen hebben met het verhuizen van haar bankstel… Terwijl jij droomt van wilde uren in haar slaapkamer. Het is duidelijk dat je wel degelijk aandacht krijgt, maar het is niet het soort aandacht waar jij behoefte aan hebt.

Tot slot kan het zijn dat jij wel degelijk aandacht krijgt, maar dat je die aandacht niet meer ziet! Het is zo gewoon, zo’n sleur, zo saai… Als dat jouw probleem is, is het aan jou om een oplossing te zoeken. Vernieuw die relatie! Maak het weer spannend. Leef creatief.

Je kunt aandacht krijgen door:

  • perfect te zijn
  • nodig te zijn
  • veel te presteren
  • anders te zijn
  • veel te weten
  • zeker te zijn
  • plezier te hebben
  • sterk te zijn
  • tevreden te zijn

Maar ja, als je een tijdje op een bepaalde manier aandacht hebt gekregen is het nieuwe eraf. Als je je best doet om perfect te zijn, neemt iedereen aan dat je altijd perfect bent. Je kunt geen moment verslappen, want dan ga je af… En aandacht krijg je op den duur ook niet meer, iedereen neemt vanzelfsprekend aan dat je nu eenmaal zo bent.

Dus, op de een of andere manier steeds geweldig zijn en daardoor aandacht krijgen, werkt op den duur niet. En bovendien… als je dan aandacht krijgt, en mensen vinden je goed, of geweldig, of lief of bijzonder, wat betekent dat dan helemaal? Ja, het is even lekker, als je merkt dat je gewaardeerd wordt, maar het lekkerst is als je zelf tevreden bent met hoe je bent en wie je bent.

Je kunt ook doen alsof je beslist geen aandacht nodig hebt. Alsof het je niets doet. Alsof jij je leven totaal onder controle hebt. Dat het je geen lor kan schelen hoe anderen over je denken. Jij hebt niemand nodig. Of…misschien durf je wel geen aandacht te vragen. Ben je bang dat je voor gek wordt gezet. Dat als je aandacht vraag, dat er dan gezegd wordt: jij? Nee, jij krijgt van mij geen aandacht…Dat je die pijn uit de weg wilt gaan en daarom misschien doet alsof je niemand nodig hebt.

Word wakker. Iedereen heeft anderen nodig. Geen mens kan zonder aandacht. Maar de aandacht die niemand je ooit kan onthouden is de aandacht die je voor jezelf hebt.

Kijk maar eens naar het lijstje van negen mogelijkheden om aandacht te krijgen. Je hebt er vast wel een of meer uitgeprobeerd. Bij jou is er vast ook een sterker dan de ander. Je hebt ongetwijfeld je eigen manier van aandacht vragen. Luister eens kritisch naar jezelf. Ben je het zorgende type, dat altijd de behoeftes van een ander vóór is? Of ben je zo sterk dat anderen op je leunen?

Wat ook jouw manier is om aandacht te vragen, het is goed om eens naar jezelf te kijken en te zien hoe jij dat doet. En te weten dat het goed is, hoe je ook bent en wat je ook doet. Het leuke is dat als je jezelf accepteert zoals je bent, je aandacht kunt geven aan anderen. Want dat is de sleutel tot de oplossing van het probleem: Aandacht geven aan jezelf en aan een ander.

Ieder mens vindt het fijn om aandacht te krijgen. Hoeveel aandacht geef jij andere mensen?

Het is opvallend te zien hoe mensen soms op een vervelende manier om aandacht vragen. In de cursussen die ik tot nu toe verzorgd heb zag ik alle soorten van aandacht vragen. Sommige cursisten deden de opdrachten niet. Ze hadden een houding van: dit heb ik allemaal al gezien, wanneer komt er eens iets interessants? Sommigen moesten er met de haren bijgesleept worden, omdat ze zich extreem bescheiden opstelden en anders niet aan bod kwamen in de les.

Afstand en nabijheid

Soort zoekt soort… en wat dan nog? Wees je bewust van de mensen waar je graag mee om zou gaan. Hoe zien ze eruit? Hoe zijn ze gekleed? Zorg dan dat je zelf ook op die manier gekleed en verzorgd bent. Kleding is een mededeling. Het zegt: ik ben lid van die en die club. De Burberry club, de Mexx club, de club van spijkerbroekendragers, de club don’t give a ….

Iedere club zal eerder geneigd zijn een nieuw lid op te nemen als die persoon uiterlijk bij hen past. Natuurlijk is dit allemaal niet zo strikt als het hier gesteld is, maar onderschat de betekenis van uiterlijk niet! Als het je allemaal niet kan schelen hoe je eruit ziet en je wilt niet bij een club horen, welke dan ook, dan heb ik een naar bericht voor je: je hoort bij de club van mensen die het allemaal niets kan schelen en die niet bij een club willen horen.

Er is geen ontkomen aan: je hoort bij een groep, wat je ook doet. Dus maak een bewuste keus. Bepaal bij welke groep jij je het lekkerst voelt, zet je er niet tegen af, en kleed je op een manier die het makkelijk maakt voor jou om erbij te horen. Moeilijk? Er zijn bureaus en vrijgevestigde stylisten die je erbij helpen. Te duur? Misschien niet als het je zelfvertrouwen vergroot en je behoedt voor verkeerde kledingaankopen in de toekomst.

Kicks voor niks

En voor degenen die protesteren dat zoiets handen vol geld kost: ga eens naar de bibliotheek. Er is vast een kast met ‘persoonlijke verzorging’ of iets van dien aard, met een schap vol boeken over hoe je jouw eigen stijl kunt vinden en hoe je je het beste kleedt. Het kost alleen een beetje moeite om je hierin te verdiepen. Heb je helemaal geen geld en ben je opzoek naar een baan, dan is dress for success echt een uitkomst.

De meeste mensen zullen zich hier niet van bewust zijn, maar het is bijvoorbeeld een feit dat mensen van Arabische afkomst geneigd zijn dichter bij elkaar te staan tijdens een gesprek dan noorderlingen. Dat heeft gevolgen voor hoe je elkaar beoordeelt. Waar de een vindt dat je te dicht in zijn buurt komt, voelt de ander zich misschien afgewezen omdat je te ver weg blijft staan! Je kunt daar niet altijd rekening mee houden, maar het is wel goed te weten dat die verschillen bestaan.

Oogcontact

Mensen voelen zich afgewezen als je ze niet aankijkt. En niemand wil graag afgewezen worden. Niet iedereen vindt het even gemakkelijk een ander in de ogen te kijken. Probeer dan de ander met je blik te raken net boven de neuswortel: jij voelt je minder ongemakkelijk en de ander ervaart het als oogcontact. Het is ook beslist niet zo dat je elkaar voortdurend in de ogen moet kijken. Dat geeft een heel vreemde indruk! Af en toe iemand aankijken, zodat je laat merken dat je werkelijk met die ander contact hebt is het beste.

Verlegenheid

Verlegenheid wordt door psychologen gezien als een persoonlijkheidskenmerk, dat wil zeggen, verlegen ben je nu eenmaal. Tja. Dat kan wel zijn, maar je hoeft er geen last van te hebben.

Zo zijn er ook mensen die het idee hebben dat ze ‘nu eenmaal eenzaam zijn’. Dat idee kun je dan wel hebben, maar of dat nu waar is of niet, je kunt je gedrag zo veranderen dat je er geen last meer van hebt.

Voel je je onzeker omdat je denkt dat je misschien slechte adem hebt? Simpel: doe er iets aan! Vraag het je tandarts, verzorg je gebit en mondholte. Thee drinken op een nuchtere maag is bijna een garantie voor adem als de bekende beer die uit zijn winterslaap komt. Mensen die hevig aan de lijn doen of een vreemd dieet volgen kunnen ook heel wat onaangename dampen uitwasemen. Er zijn bij elke drogist tabletjes voor een frisse adem te vinden. Of het nu wel of niet terecht is, als je je zekerder voelt met een pepermuntje in je mond, wat let je?

Lichaamstaal is belangrijk

Nee, dit is geen fout in de opmaak! Lichaamstaal is heel belangrijk!

Als je lichaam iets anders zegt dan de woorden die je spreekt, neem dan gerust aan dat je lichaam hetgeen is wat mensen geloven. Een lichaam liegt meestal niet. We kunnen nu eenmaal niet anders, het is onze aard. Het heeft dus ook niet zo veel zin een prettig klein gesprekje aan te knopen als je stijf staat van de spanning. Het werkt nu eenmaal niet. Doen alsof, en op die manier meer ontspannen worden in een gezelschap? Het kan wel, maar het is de moeilijkste methode om jezelf te dwingen in gesprek te raken met een ander.

Dus als je tot nu toe niet geslaagd bent om op die manier meer contacten aan te knopen is dat absoluut geen wonder. Men ziet de spanning aan je af. Je bent daardoor geen leuk gezelschap. Doe het andersom. Forceer jezelf niet. Duik niet in een gezelschap als je er vreselijk tegenop ziet. Hallo, om wiens leven gaat het hier? Wie heeft er ooit gezegd dat iedereen hetzelfde leuk moet vinden? Dat iedereen opbloeit op feestjes? Dat iedereen geniet van het ontmoeten van nieuwe mensen? Grote onzin.

Schrijven is in

Momenteel is schrijven enorm populair. Honderdduizenden mensen in Nederland schrijven voor hun plezier. Daar hoor je zelden iemand over vertellen. Die mensen zitten voor het merendeel heerlijk rustig thuis te schrijven. Je ziet ze niet. Ze vallen niet op. Net als die vissers langs de waterkant.

Als je de wekelijkse folders in de bus krijgt zie je voortdurend mensen leuk met elkaar dingen doen. Samen op het tuinmeubilair, samen in de lingerie, samen in de boot, samen, samen, samen. Het lijkt alsof iedereen altijd leuk met iedereen bezig is. Het is een totaal vertekend beeld van de werkelijkheid. Heel veel mensen zijn heerlijk rustig alleen bezig.

Kies wat jij wilt

Bepaal eerst maar eens goed voor jezelf wat jij prettig vindt! Waar jij je lekker bij voelt. Dat lukt je vast niet in een uurtje. Dat is iets waar je eens goed over na moet denken. En mocht je dan besluiten dat je erg graag in gezelschappen contacten aanknoopt, dat je je graag op recepties wilt bewegen als een vis in het water, prima, maar begin dan klein. Bouw eerst aan je zelfvertrouwen, neem een stralend humeur mee en een grote interesse in je medemens, let op de anderen, en het komt allemaal goed!

Wel eens geprobeerd ergens niet aan te denken? Als je je zoiets voorneemt merk je pas hoe eigenwijs je gedachten zijn. Die laten zich niet een twee drie sturen. Probeer maar eens niet het gezicht van Erwin Krol voor je te zien. Wedden dat het niet lukte? Net zo gaat het met stressvolle situaties. Probeer je voor te nemen dat je niet zult trillen, dat je niet nerveus zult zijn, dat je niet nerveus zult lijken en kijk eens aan: het lukt niet. Logisch. Je concentreert je op het verkeerde. Bedenk dat aandacht is wat mensen willen. Geef die aandacht. Concentreer je op de ander.

Oefen in het wild

Wacht er niet mee tot je naar die receptie moet, waar je tussen al die mensen zult staan, maar gun jezelf voldoende training ‘in het wild’. Ga naar de markt, knoop een klein gesprek aan, kijk, luister! Kijk naar mensen, dan zie je altijd wel een aanknopingspunt voor een gesprek. Neem hier de tijd voor. Zie het als een heel goedkope cursus, een investering in jezelf. Kijk waar iemand in geïnteresseerd is en begin een klein gesprekje. Zoek oogcontact, zorg dat je je blik af en toe ergens anders op richt zodat je ongeveer de helft van de tijd de ander aankijkt. Denk aan de ander. Geef de ander aandacht. Wie aandacht geeft kan niet stuk.

Kies wat je wilt veranderen

Vergis je niet, deze cursus is niet bedoeld om aan te tonen dat er iets met je mis is! Het is bedoeld om je te confronteren met de patronen in je leven, de geijkte manier waarop jij dingen doet. Zodat je er kritisch naar kunt kijken. Dat zal soms tot gevolg hebben dat je je repertoire zult willen veranderen. En soms zal eruit blijken dat je tevreden bent met de manier waarop je dingen doet. Je kunt dat pas beoordelen als je je bewust bent van je vertrouwde manieren. Alle oefeningen helpen je om jezelf als het ware eens onder de loep te leggen. Om op een andere manier naar jezelf te kijken.

Denk aan de opdracht voor de komende week: oefen je wil. Elke dag. Onthoud daarbij dat het er niet om gaat wat je precies doet, maar dat je doet wat je je hebt voorgenomen. Een week lang. Natuurlijk kun je dat.

Wat je lichaam zegt is vele malen belangrijker dan wat je woorden zeggen. We praten echt met ons lichaam. Algemeen wordt aangenomen dat maar een deel van wat we zeggen door woorden wordt overgebracht. De rest van de boodschap wordt overgebracht door lichaamstaal.