Goed voor jezelf zorgen Copy

Wat is succes? Een gebruikte vaardigheid, een bereikt doel. Maak schakels van kleine successen, tot ze een zware ketting vormen.

Communicatie: uiterlijk

Hoewel uiterlijk volgens ons allemaal niet belangrijk mag zijn (het is tenslotte het innerlijk van mensen wat belangrijk is, zeggen we allemaal), is wetenschappelijk aangetoond dat uiterlijk van groot belang is. Mooie mensen krijgen betere kansen in het leven. Dat is niet eerlijk, maar het leven is ook niet eerlijk. Daarom moeten we allemaal af en toe misschien een beetje oneerlijk zijn en de natuur wat naar onze hand zetten. Dit is geen pleidooi voor chirurgische ingrepen, hoewel dat soms heel goed kan zijn. Het is wel een pleidooi om goed voor jezelf te zorgen, en vooral je bewust te zijn van wat je uiterlijk over je vertelt.

Le lichaam spreekt

Je uiterlijk zwijgt nooit. Het zegt misschien dat je houdt van heerlijke geuren en mooie kleren, het kan ook zeggen dat het je totaal geen bal kan schelen. Je uiterlijk kan ook schreeuwen. Het schreeuwt bijvoorbeeld MERKKLEDING! Of het schreeuwt Ik ben de BAAS! Of het schreeuwt gewoon om een wasbeurt.

Wees je bewust van wat je uiterlijk over je zegt. Misschien wil je eigenlijk wel heel iets anders zeggen. Als je je niet helemaal tevreden voelt over je uiterlijk, misschien kun je dan eens overwegen een andere kledingstijl te kiezen. Er zijn boeken die je op weg kunnen helpen, er zijn ook tal van kledingadviseurs en kleurconsulenten die je graag van dienst zijn. Zorg in elk geval dat je altijd fris gewassen bent en dat je haar (als je dat hebt!) lekker schoon is.

Ontevreden?

Wie zich niet tevreden voelt met zijn of haar eigen lichaam heeft een echt probleem. Niet dat lichaam, maar de ontevredenheid is het probleem. Stel nou eens dat je dat lichaam kan laten veranderen. Je ondergaat een operatie, na weken zie je je nieuwe zelf en wat blijkt? Je bent nog altijd niet tevreden. Oei! Onder invloed van mode doen we van alles: we tuigen onszelf op met sieraden, tatoeages en zelfs laten we in onszelf snijden om er mooier uit te zien. Hoe je daar tegenover staat is helemaal je eigen zaak. Maar een operatie ondergaan uit ontevredenheid… dat is niet slim. Wees eerst tevreden over jezelf. Daarna kun je altijd nog beslissen wat aan jezelf te laten doen.

Je doet deze cursus niet voor niets. Wie last heeft van eenzaamheid heeft vaak problemen met het gevoel van eigenwaarde. Geloof me, dat knapt er niet van op als je aan jezelf laat sleutelen. Als je probleem van binnen zit heeft het tenslotte geen zin om de buitenkant te veranderen. Misschien dat je later alsnog besluit die corrigerende operatie te doen. In dit stadium is het veel beter iets anders te doen.

HSP

Hoog Sensitieve Persoon: Zo sterk beïnvloed door allerlei prikkels, dat je snel genoeg hebt. Of het nu leuke dingen zijn, of vervelende, je kunt minder aan dan de gemiddelde ander. Dit is een biologisch gegeven. Dus geen ‘stoornis’ in je persoonlijkheid, maar een fysiek iets. Herken jij dit?

  • Ben je volgens anderen verlegen, overgevoelig en snel van streek?
  • Presteer je slecht als je op de vingers wordt gekeken?
  • Is lawaai en drukte je snel te veel?
  • Ben jij al wit van vermoeidheid als een ander nog eens begint aan een feestje na een lange dag?

Dan is er een kans dat je een hoog sensitief persoon (HSP) bent. Hoog sensitieve personen hebben een aantal eigenschappen waardoor ze wat ‘vatbaarder’ zijn voor eenzaamheid dan anderen. Vraag hier meer informatie over en leer meer over jezelf.

Kinderfoto in je portefeuille? Neem een kinderfoto van jezelf mee, waarop je lacht. Zo zie je elke keer een vrolijk zelf. Het werkt aanstekelijk.