Heb jij de duidelijke oorzaken helder Copy

Voorbeeld

Sally was een leuke, vlotte meid. Ze wist vrij vroeg al precies wat ze wilde gaan doen: school voor de journalistiek. Ze kon schrijven, had geen enkele moeite met het aanknopen van contacten en had er zin in om op kamers te gaan. Haar oudere broer had een etage gevonden waar ze samen met een vriendin ging wonen. De studie was een succes. Ze had contact met studiegenoten, haar huisgenote was een rots in de branding als er eens een probleem was, en zo rolde ze het echte leven in. Ze vond snel werk en deed het goed.

Ze verhuisde naar een andere stad en huurde een eigen flat. Nog steeds kon ze snel met mensen overweg, schrijven ging vlot en … ze werd heel eenzaam. Het werk nam haar in het begin zo in beslag dat ze niet doorhad wat er gebeurde. Als je haar leven bekijkt lijkt het een pure succestory.

Alles kits

Wat was er aan de hand? Haar hele leven was ze omringd geweest door mensen die haar lief waren. En hoe was dat zo gekomen? Wat had ze er voor gedaan om in die situatie te komen? Niets! Ze waren er: de lieve ouders, een grote broer, die altijd wel vrienden meebracht naar huis, de vriendin, waar ze nu nog steeds heel veel contact mee had, ook al woonden ze in verschillende steden was haar vroegere buurmeisje. Maar zelf iets gedaan om contacten aan te knopen die duurzamer zijn dan een interview had ze niet. Het was haar allemaal aan komen waaien. Dat geeft niets, dat is zelfs heerlijk. Maar het is wel eens goed je te realiseren dat je soms wel degelijk actie moet ondernemen om te zorgen dat je ‘onder de mensen’ blijft.

Als Sally door zou gaan in haar oude patroon, namelijk niets doen om vriendschappen te krijgen en te verdiepen, dan zou ze steeds eenzamer worden. Ze besefte dat het niet nodig is te wachten tot de dingen vanzelf gebeuren. Dat er niets verkeerds is aan je lot in eigen handen nemen. Het heeft wel wat moeite gekost, want ook voor Sally gold dat oude gewoonten moeilijk zijn te doorbreken. Maar het is gelukt. Natuurlijk is het gelukt.

En jij?

Hoe zit dat met jou? Weet jij waar jij ‘de mist in gaat’? Weet jij hoe jouw eenzaamheid ontstaan is? Zie jij de patronen in je leven die jou gebracht hebben waar je bent? Zie je wat je kunt doen om dat te veranderen?

Ben je altijd al eenzaam geweest? Ach. Laat je leven daar toch niet door bepalen. Een rups is ook altijd al een rups geweest. Tot ie een vlinder wordt.

Als je werkelijk serieus alle opdrachten en oefeningen hebt gemaakt ben je nu al veranderd. Als je dat niet gedaan hebt, heb je jezelf misschien wel gesaboteerd. Je hebt excuses gevonden. Je had geen tijd, bent ziek geweest, de opdrachten zijn eigenlijk voor een ander soort mensen bedoeld, het spreekt je niet aan, de vormgeving is ook wel erg saai, het is jouw toon niet, je voelt je betutteld… (Als je er nog meer weet, laat het me dan weten, dan neem ik ze ook op in deze lijst.) En wat jou betreft kan die Jeannette Rijks de boom in.

Goed, hoor. Geeft niets. Maar gun jezelf dan een tweede kans. Máák die opdrachten. Als je de boel hebt verwaarloosd, begin dan gewoon opnieuw. Je bent heus niet de enige die dat overkomt. Veranderen roept zo veel weerstand op dat je steeds geneigd bent te doen wat je altijd gedaan hebt. Dat is niet jouw schuld, dat wil dat brein van jou. Dat houdt van wat het kent, van oude gewoonten en dingen die hetzelfde blijven. Voor je het weet val je daarom terug in oude gewoontes en dus zet je je af tegen de mogelijkheden die je worden geboden. Erken dat. Houd er rekening mee. Vertel jezelf steeds weer dat het goed is dat je die weerstand voelt. Het is een teken dat er beweging is, dat er verandering ontstaat. Zak niet terug in dat oude karrenspoor.

Eerst duidelijk, dan snel…

Weet je nog hoe je hebt leren schrijven? Eerst letter voor letter, dan die hanenpoten. Eerst tussen twee lijntjes, later op een lijn. Eerst duidelijk, dan snel… Verwacht ook hier niet dat in tijd van twee maanden je hele leven veranderd is. Deze twee maanden zijn genoeg om je alle werktuigen te laten zien die je nodig hebt om je leven creatief vorm te geven. Je zult ze altijd weer kunnen gebruiken. Je wordt zodoende steeds beter in het richting geven van je leven. Houd je doel voor ogen en doe stappen die in die richting wijzen.

Wees niet teleurgesteld over jezelf als het eens een tijdje minder goed gaat. Pak dan gewoon de draad weer op en volg je plan. Houd je creatieve zelf aan de gang. Verras jezelf af en toe eens. Ga naar plaatsen waar je nog nooit bent geweest, doe dingen die je nog nooit hebt gedaan. Ruik de planten, hoor de vogels, zie de maan aan de hemel en besef dat je deel bent van het grote geheel.

Volg het plan dat je hebt gemaakt. Neem niet te grote stappen, maar wees ook niet bang te struikelen over een krant. Doen, doen, doen. Wees geen voorzichtige muis, neem af en toe een risico en leef!

Vluchten kan niet meer

Alcohol, drugs, medicijnen… Je zou ze de kost moeten geven. Mensen die hun depressieve gevoel te lijf gaan met alcohol, met stemmingsverbeteraars van de dokter, met stemmingsverbeteraars van de dealer. In wezen werken al die middelen als een verdoving. Verdoving voor het leven. Lang TV kijken of winkelen of eten is overigens net zo verdovend. Het is een vlucht uit de werkelijkheid.

Je weet nu dat er andere manieren zijn. Als je eerlijk bent tegenover jezelf moet je toegeven dat je dat altijd wel wist. Het verschil is dat je nu die andere manier kent. Je kent jezelf beter, je weet wat je wilt, wat je van het leven verwacht en wat je eraan kunt doen om dat ook te krijgen. Aan jou de keus.

Aanraking, seks, een relatie… Het lijkt wel of alles wat eenzaamheid kan verlichten in deze cursus vermeden is. Dat klopt een klein beetje. Eenzaamheid op die manier verlichten was niet het doel. Als je het zo doet blijf je afhankelijk van die aanraking, die relatie. Als je deze cursus achter de rug hebt, moet je het lef hebben om op je doel af te gaan. Ik bemoei me niet met je smaak in eten. Ik bemoei me ook niet met je smaak in seksualiteit. Wat ik wel weet is dat elk mens behoeften heeft. Aan eten, bijvoorbeeld, en aan menselijk contact.

Maar of jij houdt van brood met kaas of van gevulde kwarteleitjes, dat is jouw zaak. Of je een leven wenst met een vaste partner of alleen door het leven wilt, misschien met allerlei avonturen, jij bepaalt dat. Je weet nu wat je wilt. Je weet wat je kunt. Je hebt zelfvertrouwen en dat is terecht. Onthoud dat er op deze hele wereld niemand is zoals jij. Je bent uniek. Gun anderen het geluk jou te leren kennen. Gun jezelf het geluk anderen te leren kennen. Leef!

De laatste loodjes…

Dit is de laatste van een serie van 8 lessen, waarin je op je eigen manier bezig bent geweest je leven een andere wending te geven. Je volgde deze cursus om een eind te maken aan een gevoel van eenzaamheid. Last hebben van eenzaamheid, je weet het inmiddels, is niet voor iedereen hetzelfde, en het is niet altijd hetzelfde gevoel. In de loop van de cursus zijn we er wel achter gekomen dat eenzaamheid vrij­wel altijd samengaat met een verstoring van de vaste patronen in je leven. Je raakt een geliefd iemand kwijt, je verandert van baan, van huis, van gezondheid… Je komt in een nieuwe situatie terecht en je kijkt op een andere manier naar je omgeving, naar jezelf. Het besef ‘er niet bij te horen’ is een intens eenzame ervaring.

Je hoort er niet meer bij

Na het over­lijden van een partner hoor je niet meer bij de getrouwde mensen. In een andere straat, in een andere baan ben jij de nieuwkomer, die zich een plek moet veroveren. Net zo eenzaam kan het zijn, te ont­dek­­ken dat jij niet meer hoort bij de mensen die hun gezondheid als vanzelfsprekend vinden. Een geheim meedragen, dat eigenlijk te zwaar voor je is, kan een mens heel eenzaam maken. Of je op­vattingen niet durven delen met anderen, omdat iemand je ooit gezegd heeft dat je niet normaal bent.

Een zieke partner, die niet meer de mens is waar je ooit mee het leven deelde, die misschien van jouw zorgen afhankelijk is, dat alles kan een mens ongelooflijk eenzaam maken. Weer anderen zijn ooit zo teleurgesteld en ge­kwetst, dat ze geen nieuwe relatie durfden aangaan. Hun normale levenspatroon is zo verstoord dat ze wel hunkeren naar iemand om hun leven mee te delen, maar niets ondernemen om daar verandering in te brengen. Iedereen op je school weet wat ie wil worden. Ze gaan allemaal studeren of zijn al aan het solliciteren en jij bent in verwachting…

Verstoorde levenspatronen kunnen een leven op tal van manieren beïnvloeden. Je hebt in deze cursus leren herkennen waar de verstoring kan zijn ontstaan. Je hebt geleerd dat het goed is te erkennen dat die verstoring bestaat. Dat je weet dat je nieuwe patronen zult moeten vastleggen die voor jou goed zijn. Omdat anders het leven gewoon verder gaat. Wat ook voor jou de aanleiding of de oorzaak is geweest, je hebt alle troeven in handen om te zorgen dat je leven een andere wending krijgt.