Inleiding Copy

Welkom

In deze lessen leer je eenzaamheid signaleren en herkennen en kun je bepalen of en zo ja, welke hulp zinvol is en naar welke hulpvorm je eventueel verder kan verwijzen.

Let op! We leren je in deze module hoe je kunt beoordelen of een vorm van hulp zinvol is in te zetten. Dat leren beoordelen is één ding, Jou leren hoe je zelf kunt helpen bij eenzaamheid is een heel grote stap verder. Je mag dat van jezelf echt niet verwachten na deze modules. Je weet nu dat eenzaamheid een breinprobleem is. Je begrijpt nu dus waarom zo ongelofelijk veel van wat er aangeboden wordt als hulp bij eenzaamheid niet werkt: er wordt geen rekening gehouden met de gevolgen van die hersenveranderingen. Dat betekent ook dat het leren helpen bij eenzaamheid meer inhoudt dan het leren van positieve gesprekstechnieken (Die je bij ons overigens ook kunt leren).

Het gaat altijd bij het aanpakken van eenzaamheid altijd om het aanbieden van een serie activiteiten die samen leiden tot verbetering van het functioneren van het brein en tot het leren omgaan met relaties. Het vraagt stevige deskundigheid op het gebied van verandermanagement, psychologie, psychopathologie, didactiek, conditioneren, creativiteitsontwikkeling, vitaliteitsondersteuning, communicatietechnieken en coachingvaardigheden. En ja, van eenzaamheid natuurlijk. 😉

Wil je dus zelf leren hoe je een interventie ontwikkelt, dan is het zaak dat je van diverse kennisgebieden kaas hebt gegeten. De opleiding tot Specialist Eenzaamheid heeft in alle modules onderdelen van diagnostiek en verwijzing opgenomen. Er komen dus meer momenten om deze materie te doorgronden. Vooral in de module Creatief Leven zul je ze tegenkomen. Die opleiding geeft je veel materiaal om zelf eventueel een interventie te ontwikkelen. Maar ook leer je daar de erkende interventie Creatief Leven toe te passen.

In deze module leer je hoe je kunt beoordelen of er sprake is van eenzaamheid en wat de slimste manier is om die aan te pakken. Want onze keus is om eerst te zoeken naar een oplossing en pas als die er niet is, te kiezen voor afleiding of troost. Weten wat je wanner het best kunt doen is de kunst.