Je sterke kanten Copy

Je vaardigheden

Iedereen kan wel iets waar ie beter in is dan een ander. Wat kun jij? Wat kun je uitstekend, goed, redelijk. Het is tijd eens op een rijtje te zetten wat je allemaal kunt, waar je goed in bent. Waarom? Je doet toch geen beroepskeuzetest of zo? Je zit hier toch niet om aan een baantje geholpen te worden? Dat klopt. Maar aan de hand van de sorteertest die je zo gaat doen word je je bewust van de dingen die je allemaal kunt. Wat je niet kunt, waar je niet goed in bent, ach, dat zijn die dingen waar vaak de nadruk op wordt gelegd. Meestal vinden mensen (en werkgevers ook!) dat aan je zwakke kanten van alles gedaan moet worden.

Inmiddels is voor ingewijden (bijvoorbeeld onderzoekers of mensen die van hun ervaring leren…) al lang duidelijk dat het veel effectiever is om je sterke kanten te verbeteren dan je zwakke kanten te proberen op te krikken. Meestal vinden mensen leuk waar ze goed in zijn. En omgekeerd. Waarbij niet duidelijk is wat de oorzaak en wat het gevolg is. Maar dat is voor ons ook niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat je een overzicht krijgt van je sterke kanten. Dat geeft een mens een goed gevoel. En dat is waar we op uit zijn. Je zwakke kanten zijn niet zo ontzettend belangrijk. Je sterke kanten, daar kan je wat mee!

Doe de volgende opdrachten zodra je er aan toe bent.

Download het bestand ‘Sterke kanten’, print het uit, knip de kaartjes weer uit en sorteer. Je ziet vanzelf hoe het werkt. Sorteer ze volgens de kaartjes, zodat je ze in stapeltjes verdeelt. Dan zie je waar je allemaal goed in bent en wat je nog nooit hebt gedaan. Misschien zit er wel iets bij wat leuk zou zijn om te ontdekken.