Meer dan een oppervlakkige relatie willen Copy

Communicatie

Stappen die je kunt doen als je vindt dat een relatie te oppervlakkig blijft, terwijl jij ‘meer’ wilt.

  • Luister aandachtig naar wat de ander te vertellen heeft. Stel vragen over iets als je merkt dat de ander een bepaald iets belangrijk vindt, verdiep je in die ander.
  • Stel de ander op zijn gemak door je lichaamshouding. Licht voorovergebogen duidt op interesse. Buik naar voren, borst naar achter duidt erop dat je afstand wilt houden. Dat lukt dan meestal heel goed.
  • Zonder overdreven te doen, is het goed af en toe dezelfde houding aan te nemen als je gesprekspartner. Het schept een band als je dezelfde  dingen doet.
  • Het allerbelangrijkste: zoek naar gemeenschappelijke interesses. Dat is hetgeen mensen samenbindt. Daar ligt het terrein waarop je samen dingen kunt doen, een startpunt om elke relatie verder uit te bouwen.
  • Wees open. Stel vragen, maar laat ook wat van jezelf zien. Geef de ander niet de indruk dat die alleen maar geeft. Geef af en toe wat van je diepere zelf bloot.
  • Als je elkaar redelijk goed kent, terwijl jij de relatie zou willen verdiepen, zeg dat dan gewoon. Het ergste dat er kan gebeuren is dat die ander daar geen behoefte aan heeft. Nou, dan weet je dat.

Alleen is lastig

Alleen leven komt niemand aangewaaid. We groeien allemaal op in een of andere vorm van gemeenschap. De een komt uit een wat groter gezin dan de ander, maar per definitie beginnen we ons leven nooit moederziel alleen. Alleen leven moet je dus, als je daarvoor kiest, helemaal alleen leren. We hebben er geen direct voorbeeld van gehad in onze jeugd. Net zoals in een relatie niet alles zomaar van een leien dakje gaat, zal ook alleen leren leven niet zonder slag of stoot lukken.

Voor leven in een groep, al is dat nog zo’n kleine groep, krijg je van kleins af aan een voorbeeld te zien. Voor alleen leven mis je een rolmodel. Dat maakt het lastig, maar beslist niet onmogelijk. Bovendien biedt het één groot voordeel: je wordt niet gehinderd door allerlei vaststaande opvattingen over hoe het moet, je kunt voor jezelf precies bepalen hoe jij een leven alleen wilt vormgeven.

Wil je dat mensen je aardig vinden? Lach vaker!

Of je nu alleen door het leven wil gaan of niet, wat je altijd nodig hebt om prettig te leven is het gevoel van verbondenheid met anderen, met de wereld. Je bent er deel van. Al zijn we nog zo’n klein onderdeel, we maken allemaal deel uit van het grote geheel. Toch kun je je moederziel alleen voelen… Het ervaren van die verbondenheid, het werkelijk voelen ervan, kun je op heel veel manieren verwezenlijken. Die verbondenheid met het leven kan je realiseren door verbondenheid met anderen.

Ook is het mogelijk eenzelfde verbondenheid te voelen als je kiest voor een hoger doel in je leven, bijvoorbeeld een godsdienst. Hier is dus alweer sprake van een keuze. Je begrijpt, deze keuze gaat over hoe jij zin geeft aan je leven. Deze keus kun je natuurlijk niet los zien van de andere keuzes waar we het over hebben. Het gaat erom hoe jij in het leven staat, om de dingen die jij belangrijk vindt, en hoe je richting wilt geven aan je leven.Ieder mens heeft het gevoel nodig te zijn, te worden gewaardeerd en te worden geaccepteerd. Als je dat gevoel niet hebt zul je op een of andere manier moeten zorgen dat je het krijgt. Je zult je moeten openstellen voor anderen, anderen aandacht geven, om zelf wezenlijke aandacht te kunnen krijgen.

Wat een keus!

Verbondenheid is geen keus, het is een absolute noodzaak. Zonder dat gaan we dood. Dit kun je dus ook wel een keus noemen, maar dan een keiharde: leven of dood. Wie geen enkele verbondenheid voelt met de wereld wordt ziek en sterft. Een mens is een sociaal wezen en kan niet zonder een zekere verbondenheid met anderen. Deze verbondenheid staat los van de vraag of je alleen leeft of niet. Het is deze verbondenheid, of eigenlijk het ontbreken van die verbondenheid, die ons gevoel van eenzaamheid veroorzaakt. Wie last heeft van eenzaamheid heeft als eerste opdracht zich te verbinden met anderen. Maar ja, met wie dan wel? Toch naar een club?…Alleen is niet ‘zonder gezelschap’, alleen is ‘met jezelf’. Kleine ik en grote ik samen. 

Halen en brengen

Veel mensen worden lid van een club om er beter van te worden, er iets uit te halen. Zo zijn er ook veel mensen die zitten te wachten tot het leven hen iets komt bieden. Zo werkt het niet. Je moet er namelijk eerst iets in stoppen, om er wat uit te kunnen halen. Wil je profiteren van wat de samenleving te bieden heeft, dan moet je er zelf in investeren. Wil je gelukkig zijn, dan moet je je verbinden met de wereld.

Je verbinden met de wereld is je verbinden met iets of iemand, met anderen. Dat is meer dan alleen contacten hebben, collega’s spreken, een levenspartner hebben. Het betekent dat je betrokken bent, dat je zult moeten investeren in mensen, in de maatschappij, als je er de vruchten van wilt kunnen plukken, want mensen maken de samenleving. Jij dus ook. En pas met jouw zinvolle bijdrage aan de wereld zul je gelukkig kunnen zijn.

Gun de mensen dat ze jou kennen

Je hebt jezelf te bieden en dat is heel wat. Je bent uniek, hebt capaciteiten en mogelijkheden die niemand anders heeft. Je kunt anderen, je kunt de wereld blij maken met je aanwezigheid. Ga maar na: als je iemand vriendelijk toelacht op straat, is dat voor die ander plezierig. De reactie is onmiddellijk, dat heb je allang gemerkt. En dat is nog maar het minste wat je kunt doen. Vriendelijk zijn tegen je buren, je inzetten voor de sfeer in je buurt, je geeft iets van jezelf. Je investeert in relaties, van zeer oppervlakkige tot zeer intieme.

Als je een plaats hebt in de samenleving hoor je ergens bij. Sociale contacten geven je het vangnet dat ieder mens nodig heeft om te overleven, en intimiteit laat je je diepste gevoelens met iemand delen. Er zijn mensen die zich met hart en ziel in een geloof of hun werk hebben gestort. Die blijken zo intens te leven, dat ze daarin hun behoefte aan intimiteit vervuld zien. Voor anderen is aan hun behoefte aan intimiteit voldaan als ze in bijzijn van een partner zichzelf kunnen laten zien zonder zich opgelaten te voelen!

Zinvol

Over het algemeen wordt seksuele intimiteit in een liefdevolle relatie wel als het summum van intiem ervaren. Maar ach. laten we eerlijk zijn, permanent intiem zijn is niet haalbaar, en waarschijnlijk niet eens prettig. Wat wel haalbaar is, is de overtuiging te hebben dat je leven zinvol is. Dat jij dat contact, die verbondenheid, die intimiteit hebt waar jij je goed bij voelt. Wat is zinvol? Dat is wat jij zinvol vindt. Je maatstaf daarbij is: voldoet dit aan mijn belangrijkste waarden?

Veel mensen verkijken zich op hoe geweldig gelukkig en perfect het leven van anderen is. Die zien de buitenkant van de levens van anderen en vinden zichzelf vergeleken bij die mooie façade maar minnetjes. Vergeet het. Iedereen heeft af en toe zorgen.

Grootse dingen, de wereld redden, uitvindingen doen, dokter zijn? En al die andere dingen dan, die zorgen dat de samenleving draait? En al die andere dingen dan, die door gedreven mensen worden gedaan, en die schijnbaar geen enkele zin hebben? Molens bouwen van afgebrande lucifers? Een namaakkasteel maken in je achtertuin? Haaientanden zoeken bij laagwater? Voor degene die ze doet zijn ze zinvol, kunnen ze zelfs een levensvervulling zijn.Waar komt toch het idee vandaan dat je per se bepaalde dingen zinvol of goed zou moeten noemen? Lees ik dat goed, of staat er: waar komt toch het idee vandaan dat alleen betaalde dingen …. Een van de grootste problemen is: de combinatie eenzaam en weinig geld.

Uitzichtloos?

Eenzaam, weinig geld en geen baan lijkt zo mogelijk nog hopelozer. Daar zie ik die diepe put voor me met die gladde randen: elke keer als je de moed hebt om eruit te klimmen, om het weer te proberen, glibber je weer naar beneden. Eerlijk is eerlijk, in Nederland komt niemand om van de honger. Je kunt altijd naar de bijstand. En daarmee is dan het belangrijkste doel uit je leven verdwenen, namelijk jezelf in leven houden. Het is een geweldige prestatie als je uit deze schijnbaar uitzichtloze situatie weet te komen. Het kan. Ik kom er ook vandaan. En als het jouw probleem is help ik je om er sneller uit te komen dan het mij gelukt is.

Dat wat jouw hart heeft, jouw totale voorkeur, dat is wat voor jou zinvol is. En dat voel je aan je water. Als je ergens werkelijk enthousiast voor bent, straal je dat uit. Mensen herkennen dat in je, zien jouw geestdrift en hebben daar respect voor. Alleen al het geluk dat je uitstraalt als je jouw ideale leven leidt, werkt aanstekelijk en is een plezier voor anderen. Maar wat je ook als zinvol ervaart, je hebt je plek in de samenleving nodig. Je moet erbij horen. Gewaardeerd zijn en geaccepteerd zijn. Dus als voor jou suikerzakjes verzamelen je grote passie is, prima, maar daarnaast heb je ook iets nodig om je een band te geven met de samenleving.

Een relatie met wie je zinvolle dingen deelt is een mooie, diepgaande relatie. Soms ontmoet je iemand waarmee het meteen klikt, en dan zit je in zon relatie. Soms duurt het lang voordat je elkaar echt kent, en groeit zo’n relatie door de jaren heen. Er is geen recept voor. Wat altijd wel helpt is praten over wat je belangrijk vindt in het leven. Dat vinden we vaak lastig, maar jij kunt nu zeggen: ‘Ik deed laatst een cursus en daar moest ik mijn waarden in kaart brengen. Dat viel nog niet mee/was makkelijk (naar keus). Hoe zit dat met jou? Welke dingen vind jij heel belangrijk?’

Handig toch? Zo kom je snel in de diepte, en daar vind je de mooiste relaties. Het kan wel eens een tijd duren. Maar geef het eens een jaar, zo’n ontdekkingsreis. Dat is toch mooi?!