Met wie dan? Copy

De kunst is die mensen te vinden, waarmee je de dingen kunt doen die je leuk vind. Dingen die jou interesseren, die jou raken. Dingen waar jij je in je hart bij betrokken voelt. Dat treft, want de mensen die dezelfde interesses hebben als jij, zijn vaak ook de mensen waar je goed mee kunt opschieten. Je hebt iets gemeenschappelijk wat jullie aandacht heeft, misschien wel een zelfde passie. Nu komen we op een moeilijk punt. Weerstand.

Voel je je nu gedwongen dingen ‘leuk samen’ te gaan doen, terwijl je daar eigenlijk totaal geen behoefte aan hebt? Dan moet ik je wakker schudden. Je hebt er wel behoefte aan. Anders deed je deze cursus niet. Wat je misschien wel hebt, is een verkeerd beeld van wat ‘leuk dingen samen doen’ is. Gooi je vooroordeel maar overboord en stel je open voor nieuwe mogelijkheden.

Besef dat het anders moet, als je wilt dat de dingen beter worden. Of het dan ook direct beter wordt, kan niemand garanderen. Maar wat je wel zeker weet is dat het nooit verbetert als alles blijft zoals het is.

RET

Je kunt jezelf met nare gedachten in een vreselijk humeur brengen. Zo kunnen negatieve gedachten je hele leven beïnvloeden. Het is moeilijk om daar zelf verandering in te brengen. Je wil best anders, maar het lukt niet! Met RET (rationeel emotieve therapie) kun je leren op een andere manier te denken, zodat je gedachten je gevoel niet meer negatief beïnvloeden. Als je hier belangstelling voor hebt kun je er een boek over lezen, informeren bij je huisarts, of bij een psycholoog. Er zijn heel handige zelfhulpboekjes over te vinden in de bibliotheek.

Ga toch een hobby nemen, ga iets doen, ga erop uit, leer mensen kennen! Die raadgevingen kennen we allemaal wel. Het is zo makkelijk dat te zeggen als je het zelf naar je zin hebt.

De verkeerde mensen om je heen?

Er zijn mensen die meer dan voldoende sociale contacten hebben, en toch last hebben van eenzaamheid. Als dat voor jou opgaat, kan het zijn dat het sociale contacten zijn met mensen waarbij je niet je echte zelf kunt zijn? Kan het zijn dat je niet genoeg van jezelf durft te geven? Kan het zijn dat een belangrijk deel van jezelf niet aan bod komt? Kan het zijn dat je een geheim hebt dat je niet durft of wilt delen met anderen?

Zit er een gekooid dier in je, dat eruit wil, maar nog nooit de kans heeft gehad? Het dier dat je bent heeft wensen en verlangens die misschien nog nooit getoond zijn. Omdat er geen gelegenheid voor was, omdat het niet uitkwam, omdat er toch geen geld voor was, omdat je partner andere dingen wilde, om wat voor reden dan ook? Ben je er al achter wat je eigenlijk wilt van het leven? Iets dat misschien moeilijk, maar wel mogelijk is?

Durf je wel?