Opdracht 1 – Vandaag Copy

Wat heb jij vandaag al ervaren?

Wie ben ik eigenlijk?

Doe je ogen dicht en bedenk wat je vandaag al hebt meegemaakt in je neus! Wordt het niks, ga dan eerst eens naar buiten voor je verder gaat. Ruik! Ga naar de eerste de beste bloem (als er buiten niets te vinden is, ga dan naar een bloemenwinkel) en ruik, doe daardoor eens even iets heel anders, denk aan wat er bij je opkomt terwijl je de geur tot je laat doordringen. Leef!

Neem nu een vel papier, maak vijf kolommen en zet bovenaan de volgende kopjes:

Ruiken, Horen, Zien, Voelen en Proeven

In elke kolom noteer je nu wat je vandaag al hebt ervaren. Wat heb je geroken, gehoord, gezien, gevoeld en geproefd.

Concentreer je. Wat heb je vandaag gedaan? Denk na. Wat heb je geroken, gezien, enzo. Schrijf op! Je dwingt jezelf zo om je bewust te worden van dingen die je normaal heel onbewust meemaakt. Dat activeert andere delen van je hersenen, het prikkelt je creativiteit.

Een geweldige oefening is elke dag als je naar buiten gaat, te beginnen met een ‘neusje vol geuren te halen’. Je wordt je op die manier bewust van het feit dat je leeft. Elke dag weer. Of het nu een vriezende ochtendgeur is of de geur van nat asfalt, wees je ervan bewust.

Scherp je zintuigen

Bewust met je zintuigen bezig zijn maakt dat je hersenen als het ware ontvankelijk worden voor nieuwe informatie. Dus als je wilt veranderen en je wilt je hersenen zo veel mogelijk steunen in hun werk, zorg dan voor verschillende zintuiglijke ervaringen en zorg dat je je daar ook van bewust bent. In de stad? Ruik eens bij de HEMA de rookworst. Loop langs een Vietnamese loempia verkoper en ruik het Oosten. In een stoffenwinkel ruik je de geur van nieuw katoen…

Op het platteland? De grond nadat het heeft geregend. De stal waar koeien staan te dampen. (Nee, geen varkens, dank je wel…) De geur van gras dat net gemaaid is, kou in de lucht, asfalt in de zon…

Deze oefening overslaan? Dat is een van de minst slimme beslissingen. Hoe vaak heb je dit al zo gedaan? Precies. Doen, dus.