Opdracht 3 – Interesse Copy

Een uitgebreide opdracht die je aandacht wel even zal vragen. Je interesses

Dit is een manier om duidelijk te krijgen waar je belangrijkste interesses naar uitgaan, zonder meteen concreet te zijn. Het gaat om de grote lijnen: ben je iemand die meer oog heeft voor dingen, of voor mensen. Ben je meer betrokken bij tastbare zaken of ben je meer een denker? Kijk in de bjlagen bij de afdrukbare documenten en zoek de interessen-lijst.

Print deze lijst uit Les 2 opdracht 3 Interesse

Omcirkel per groep welk antwoord je het meest aanspreekt. Tel dan per groep je score op. Wat zegt die score over je? Misschien niets nieuws, maar misschien ook ben je wel verrast door je score. Hoe hoger de groepsscore, hoe duidelijker het wijst op een bepaald interessegebied. Bewaar in je map. Je kunt zo altijd later nog eens nakijken hoe het ook alweer zat met…

Omcirkel bij iedere uitspraak het cijfer dat voor jou geldt.

(1 = helemaal mee oneens, 5 = helemaal mee eens).

Tel per groep de omcirkelde cijfers op.

Dit interessen-overzicht wordt wel gebruikt om te kijken of mensen geschikt zijn voor bepaalde soorten werk. Het geeft je een handvat om te zien of bepaalde soorten werk of hobby je aanspreken. Natuurlijk wist je in grote trekken wel wat je leuk vindt, maar nu ben je er wat bewuster mee bezig.

Uitleg bij deze opdracht

Praktisch: dingen staan voorop

Deze mensen werken graag met gereedschappen, spullen, machines of met dieren.

Ze ontwikkelen graag hun handvaardigheid. Bijvoorbeeld op het gebied van mechanica, elektronica of in de agrarische sector. Ze houden van werkzaamheden waarbij er gebouwd of gerepareerd moet worden. Ze zijn het liefst met hun handen bezig, liever niet met hun hoofd. Ze houden van lichamelijke prestaties. Ze zijn graag buiten en het liefst bezig met concrete zaken. Ze staan met beide benen op de grond. Het zijn doeners.

Ideeën: de onderzoekende geest

Deze mensen gebruiken graag hun hersens. Ze zijn vaak nieuwsgierig, onafhankelijk, intellectueel, onderzoekend, en soms onconventioneel. Ze vinden het belangrijk zichzelf te ontwikkelen. Hun interesses liggen bij biologie, natuurkunde en wiskunde. Ze houden van wetenschappelijke en medische beroepen. Ze overdenken de dingen graag, en daarbij vertrouwen ze eerder op zichzelf dan op een ander. Ze houden van logica, gebruiken hun inzicht en houden van mentale uitdagingen. Het zijn denkers.

Artistiek: mensen en opvattingen staan voorop

Deze mensen willen vrij zijn van sleur. Ze leren graag talen, houden van kunst: muziek, schrijven, toneel. Ze vertrouwen op zichzelf, op wat hun lichaam en hun gevoel ze zegt. Ze houden van mooie dingen, gekke dingen, afwisseling, van ongewone dingen en mensen. Ze zijn vaak creatief, ongebonden en talentvol. Vaak non-conformistisch, gevoelig, onafhankelijk, expressief. Ze vinden het belangrijk zichzelf te ontwikkelen. Ze houden van bezigheden waarbij ze hun creatieve kant kunnen gebruiken. Het zijn creatievelingen.

Sociaal: de mens voorop

Deze mensen leven door te voelen. Ze vertrouwen op hun intuïtie en houden ervan anderen te trainen, les te geven, te begrijpen en te helpen. Ze zijn behulpzaam, vriendelijk, gevoelig, begrijpend, verantwoordelijk, tactvol, invoelend. Het zijn betrokken leiders met gevoel voor mensen, oprecht en bereid te steunen. Ze houden van bezigheden zonder strakke regels, waar ze de zaken zelf in de hand hebben. Ze zijn leraar, verpleger of adviseur. Het zijn voelers.

Initiatief

Deze mensen houden van projecten. Ze genieten ervan mensen te beïnvloeden en te leiden, zijn vaak ambitieus, extravert, energiek, vol zelfvertrouwen, onafhankelijk, gevoelig en rechtlijnig. Ze leren graag hoe ze mensen kunnen motiveren en leiden. Ze genieten van organiseren, leiden, afwisseling, status en macht, om niet te vergeten: geld. Hun manier van problemen oplossen is risico nemen. Zowel voor zichzelf als voor anderen. Het zijn ondernemers.

Precies

Deze mensen houden van netheid en routine. Ze houden van bezigheden waarbij informatie op een heldere en logische manier verwerkt wordt. Ze zijn verantwoordelijk, betrouwbaar, zorgvuldig, logische denkers en accuraat. Ze hebben
oog voor detail. Ze houden van regelmaat, zekerheid en veiligheid en zijn niet vies van macht en status. Je vindt ze bij werkzaamheden die nauwgezetheid vragen. Ze houden vaak van werken in grote organisaties. Ze zijn een Pietje Precies.

Scoor je op alle onderdelen even hoog? Dan ben je een echte all-rounder!