Opdracht 5 – Kies Copy

Actie werkt

Zoek iets wat je aantrekkelijk lijkt om te doen als lid van de gemeenschap. Het mag vrijwilligerswerk zijn, of een baan. Het hoeft beslist geen dagtaak te zijn. Het moet je wel een band met de samenleving geven. Het liefst iets waarbij je met anderen in contact komt. Natuurlijk kies je iets uit wat jij belangrijk vindt en leuk. Je hoeft nog niets te ondernemen. Alleen een keus maken.

Misschien vind je deze opdracht een vreemd. Als je mijn opvattingen een beetje kent, zul je waarschijnlijk gehoord hebben dat ik vrijwilligerswerk bepaald niet zie als een oplossing voor eenzaamheid. Dat is het ook niet. Vrijwilligerswerk doen is enorm zinvol. Maar je vindt er niet de oplossing voor eenzaamheid.

Wat je er wel vindt is zinvol bezig zijn. Dat geeft al een goed gevoel. Maar misschien belangrijker nog is het contact met andere mensen. Juist dat min of meer vrijblijvende, luchtige contact heb je broodnodig. Niet dat dat contact ook maar iets te maken hoeft te hebben met de oplossing van eenzaamheid. Waar het om gaat is dat je oefent. En die oefening heb je broodnodig.

Oefen je sociale brein

De meeste mensen die zich al langer eenzaam voelen, hebben vaak al langere tijd niet zoveel contact met andere mensen. In de meeste gevallen beperkt het contact zich tot collega’s op het werk of zakelijke contacten. Het zijn juist de losse, vrijblijvende contacten die je nodig hebt om  het omgaan met andere mensen te ervaren. Misschien wist je dit al, misschien niet, maar mensen hebben elkaar nodig om elkaar te trainen in communicatie. Wij zitten zo in elkaar, dat we continu leren van het omgaan met andere mensen. Als je dit “omgaan met andere mensen” al langer niet erg intensief hebt gedaan, betekent dat dat je een beetje roestig bent geworden in dat opzicht. Het is daarom nodig dat op een luchtige manier omgaan met andere mensen te oefenen.

Dus zelfs als je helemaal niet van plan was om vrijwilligerswerk te gaan doen, bijvoorbeeld omdat het jouw doel is om een leuke partner te vinden, raad ik je met klem aan toch dit soort werk te gaan doen, al is het maar voor een aantal maanden.  Al lost het jouw probleem met eenzaamheid niet op, je bent in ieder geval heel zinvol bezig voor de samenleving. Dat alleen al zal je een heel voldaan gevoel opleveren. Maar daarnaast is het oefenen in het omgaan met andere mensen ongelooflijk belangrijk en door heel veel mensen enorm onderschat.

Je hoeft je niet vast te leggen voor langere tijd. Kijk bijvoorbeeld beeld eens bij NLDOET. Je kunt je als vrijwilliger inzetten voor heel kort durende projecten. Op die manier ontmoet je andere mensen die zich ook voor korte tijd willen vastleggen. Natuurlijk is ook dit niet vrijblijvend, maar het maakt wel dat je eens op een leuke, snelle manier ervaring kunt opdoen in vrijwilligerswerk en in het omgaan met andere mensen. Neem eventueel jouw interesse lijst erbij en zoek iets wat bij jou past.