Opdracht 6 – De uitdaging Copy

Nu wordt het serieus…

Deze is voor sommig mensen best lastig. Voor jou misschien wel, misschien niet. Hoe dan ook, doe het. Het maakt dat je bewust bezig bent. Nu daag ik je uit. Maak een afspraak met iemand die je kent. Ga de komende week samen iets doen wat je allebei leuk lijkt. Naar een tentoonstelling, oriëntatie bij een club, naar de markt of gewoon koffiedrinken, alles mag. Maar het mag maar een uur duren. En belangrijk: geef de ander aandacht. Praat zo min mogelijk over jezelf. Ook als de ander er naar informeert, ga je zo snel mogelijk weer over op aandacht voor de ander. (En nee, dat is niet omdat jij altijd alle aandacht vraagt.  Dat is om te oefenen in bewuste gespreksvoering.)

Open vragen

Stel open vragen, dus vragen die je niet met ja of nee kunt beantwoorden. Dan is de ander gedwongen te praten. Anders moet je steeds weer naar gespreksstof zoeken. Je zult ontdekken dat anderen graag over zichzelf praten. Beleef het bewust. Succes! En let op! Dit is alleen een oefening. In werkelijkheid is aandacht iets dat van twee kanten komt. Jij geeft de ander deze keer alleen geen kans. Het is jouw oefening!

Merk op hoe je je voelt na deze oefening

O, ja… mocht je merken dat iemand altijd alleen maar over zichzelf wil praten en vervolgens verdwijnt, dan weet je dat je daar geen energie meer in moet steken. Belangstelling, aandacht, het moet van twee kanten komen. Ik word nog al eens benaderd met de vraag wat iemand moet doen. “Ik bel haar steeds op, loop haar achterna, maar zij belt mij nou nooit eens.” Dit kun je bespreken. En dan is het aan jou om te beslissen of jij vindt dat iemand die nooit eens belangstelling voor jou toont, jouw aandacht waard is. Weet je wel hoeveel mensen er op aarde lopen? Enig idee hoeveel aardige, leuke, sympathieke, humorvolle, meelevende mensen er zijn? Jij kunt je tijd wel beter besteden, lijkt me.