Opdracht 6 – Ken je eigen ‘waarden’ Copy

Bij deze opdracht gaat het erom je bewust te worden van de dingen die je werkelijk belangrijk vindt in het leven. Ieder mens heeft voor zichzelf bepaalde waarden, waar zij of hij naar leeft. Soms worden we ons bewust van veranderingen in onszelf. Wat op een bepaalde leeftijd belangrijk lijkt is dat later misschien niet meer. Het is goed er eens rustig bij stil te staan wat werkelijk belangrijk voor jou is. Deze oefening neemt je stap voor stap mee op een tocht langs allerlei mogelijke waarden. Zo word je geconfronteerd met jezelf!

Voor deze opdracht moet je rustig de tijd nemen. Trek hiervoor minimaal een uur uit. O, en je hebt een printer nodig en een schaar.

Overweeg goed voor je antwoordt, verander gerust hier en daar wat en bedenk dat het erom gaat dat je je bewust wordt van wat nu eigenlijk voor jou het belangrijkste is. Het is geen wedstrijd, je kunt niets verkeerd doen!

Uitleg: Print het bestand ‘waardenkaartjes‘ uit. Knip vervolgens alle kaartjes uit. Neem de kaartjes: niet belangrijk, weinig belangrijk, belangrijk, redelijk belangrijk en zeer belangrijk en leg ze in deze volgorde voor je neer op tafel.

Neem nu stuk voor stuk de kaartjes met daarop de waarden en schik ze onder de verschillende kopjes al naar gelang jij ze belangrijk vindt. Zo krijg je al doende een indruk van hoe de verschillende waarden van belang zijn in jouw leven. Wees gruwelijk eerlijk.

Als je klaar bent met sorteren neem je de kaartjes die je geplaatst hebt bij heel belangrijk. Zorg dat je er 7 hebt. Als je er te veel hebt, zorg dan dat je ze op volgorde van belangrijkheid legt, en houd er 7 over.

Heb je er te weinig, dan neem je de stapel redelijk belangrijk en sorteert die op volgorde van belangrijkheid. Doe de belangrijkste bij de stapel belangrijk tot je er 7 hebt.

Noteer deze 7 waarden op een apart papier en doe ze in je map. Dit zijn voor jou de aller-belangrijkste waarden in je leven!

Zoek nu je top-drie belangrijkste waarden in je leven uit dit stapeltje. Onthoud ze!

Goed bewaren!!! Bewaar de kaartjes ook. Je zult ze vaker gebruiken.

Noteer ze in je map

Deze waarden zijn dan wel voor jou de belangrijkste in je leven, maar het kan zijn dat je bijvoorbeeld in je werk weer net andere accenten legt. Of misschien vind je sommige dingen in je werk totaal onbelangrijk, als je in je hobby dan maar die waarden terugvindt. We komen hier later op terug.