Over jou Copy

Ken je dit: Het leven zou een stuk leuker en beter zijn als ik:…..vul maar eens in. … een goeie partner had, een leukere baan, vijf kinderen, fijne collega’s, geen kinderen….We gaan op zoek naar wat voor jou haalbaar is en hoe je dat gaat realiseren.

Wat je ook besluit, in de rest van je leven wil je een paar dingen veranderen. Je wilt in elk geval meer of betere of andere relaties met andere mensen. Mooi. We gaan niet zitten wachten tot het geluk ons in de schoot wordt geworpen. We gaan er zelf wat aan doen. In de eerste les heb je kunnen proeven van de manier waarop we dat gaan doen. We gaan door op de ingeslagen weg.

Weetje: sociale angst is angst die je alleen in bepaalde situaties hebt. Een voorbeeld is de ‘koffie-fobie’: niet in staat zijn bij onbekenden een kopje koffie te drinken, omdat de koffie uit je trillende handen klotst. De angst dat het zal gebeuren houdt veel mensen gevangen: ze komen bij niemand meer binnen. Het is een eenvoudig te overwinnen fobie. Lukt het je niet zelf, in kleine stapjes, de angst te overwinnen, zoek dan hulp. Een psycholoog is de aangewezen persoon hiervoor.

Communicatie

Jouw communicatiepatroon is de manier waarop je gewoonlijk met mensen omgaat. Je houding, je stem en wat je zegt. De manier waarop je reageert op verzoeken. De manier waarop je een gunst vraagt aan anderen. Of… vraag je wel eens een gunst aan anderen? Je communicatiepatroon zegt iets over je zelfwaardering.

Communicatiepatronen die in een bepaalde periode van je leven nuttig zijn, kunnen een gewoonte vormen die nadelig voor je is als je omstandigheden veranderen. Een voorbeeld: iemand die een zeer vol sociaal leven heeft en bovendien dagelijks in zijn werk te maken heeft met veel mensen, zal met die laatste mensen een professionele afstand houden.

Veranderen nu de omstandigheden thuis, waardoor dat drukke sociale leven opeens wegvalt, dan zou die groep mensen een ‘visvijver’ kunnen zijn waaruit nieuwe contacten kunnen komen. Dat is echter niet waarschijnlijk omdat de omgang met die mensen een bepaald patroon vormt, die een nader contact niet uitnodigt.

Afleider…

Als je vaak geneigd bent de aandacht naar anderen te leiden, omdat je al die aandacht voor jou maar overdreven vindt, dan is je zelfwaardering nog niet zo enorm. Als je de neiging hebt je te laten overdonderen door anderen, dan doe je dat misschien om de ander niet voor het hoofd te stoten, omdat je ze niet wilt kwijtraken….

Als je de neiging hebt toezeggingen te doen die je eigenlijk niet leuk vindt, dan ben je misschien bang dat ze je niet aardig vinden. Dan is er iets mis, kortom, met je zelfwaardering. Gebrek aan zelfwaardering is de grootste bron van eenzaamheid.

Wie tevreden is met zichzelf, met alle goede en slechte eigenschappen die je nu eenmaal hebt, heeft het minder nodig dat anderen hem of haar aardig vinden. Die hoeft zich niet ‘op te offeren’ voor de waardering van de ander. Die voelt zich sterk en tevreden met wie en wat hij is. En het gekke is, die waardering door anderen, die we tenslotte allemaal op prijs stellen, komt dan opeens vanzelf.

Communicatie is altijd makkelijker tussen mensen met vergelijkbare patronen. Oftewel: soort zoekt soort. Met leuke mensen omgaan is makkelijker als je zelf leuk bent!

Verschrikkelijke ikke?

Noem eens drie nare kantjes van jezelf. Wedden dat het niet zo moeilijk is? Drie, niet meer!!! Noem nu eens drie positieve dingen van jezelf. Zo, voor de vuist weg. Was dat moeilijker dan die nare kantjes? Dan is er iets mis met je zelfwaardering. Je bent zelf beslist leuker dan je denkt.Interessanter. Veelzijdiger. Wedden? Denk er maar eens rustig over na.

Wat vind jij nou sympathiek aan jezelf. Of goed. Of bewonderenswaardig. Om je op weg te helpen: het kan betrekking hebben op een hobby (ik weet alles van hamsters) of een interesse (ik sta erg open voor ….) of een sterk punt van jezelf (ik kan geweldig goed lassen) of een mening (ik vind dat….). Denk niet aan je negatieve kanten. Iedereen heeft ze. Het hoeft niet iets te zijn wat een ander goed vindt, als jij het zelf maar goed vindt. Probeer eens met de bril van een ander op, naar je eigen leven te kijken. Jij vindt alles misschien heel normaal, maar een ander kan diepe bewondering voor je hebben.

Weetje: Er zijn mensen die hun eigen lichaam niet accepteren. Die voor de spiegel staan en treurig worden. Als je al treurig wordt van jezelf, hoe kun je dan verwachten dat een ander blij met je zal zijn? Als dit voor jou geldt, is het waarschijnlijk tijd voor hulp. Als je aan deze cursus niet genoeg hebt, zoek dan een goede coach of een goede psycholoog.

Heb jij last van zo’n sociale remming? Dan is dit een manier om er langzaamaan van af te komen. Als je iemand begroet, noem dan haar of zijn naam. Dat is niet altijd makkelijk. Het is het eenvoudigst wanneer jij op die persoon afstapt. Je kunt je dan voorbereiden. Ook als je telefoneert en het gesprek beëindigt is het goed de naam van de ander te noemen.

Telefoneren

Als je gebeld wordt, vraag dan de naam van degene met wie je spreekt. Versta je het niet, doe dan niet alsof en vraag het gewoon nog eens. Het kan aan de verbinding liggen.  Noem je altijd al de namen van mensen? Prachtig. Zo nee, oefen jezelf dan deze week in persoonlijk(er) zijn. Mensen vinden het heerlijk als ze genoemd worden. Doe ze dat plezier.

Te moeilijk? Begin dan hiermee. Lach deze week naar mensen die je tegenkomt op straat en in de winkel. Niet overdreven, alsof je een langverwachte minnaar ziet. Maar een vriendelijk lachje. Let op: het gaat erom dat je de reactie van de ander registreert en ontdekt wat de invloed is van jouw gedrag op je omgeving. Dit zou je ook kunnen ontdekken door met gebalde vuisten op mensen af te gaan, maar ik garandeer je, lachen geeft een heel ander effect.

Oefen vervolgens in het invloed uitoefenen op je omgeving. Door te lachten, een vriendelijke opmerking te maken etc. Niet iedereen zal het leuk vinden, er zijn u eenmaal achterdochtige en chagrijnige mensen op de wereld. Maar waarschijnlijk zal het je verbazen hoe vrolijk mensen reageren op jou als je vrolijkheid uitstraalt. Probeer, oefen en voel je daardoor steeds vrijer.

We komen, we gaan…Wat laten wij achter op deze wereld?