Plannen Copy

Deze les gaat over plannen maken. Over het ‘hoe’ dus. Plannen voor wat je met je leven doet. Je hebt je ideale leven beschreven. Je hebt de tijd gehad om er nog eens over na te denken. Pak je ideale leven bij de kop en kijk er eens kritisch naar. Kijk ook nog eens heel kritisch naar je lijst met wensen. Misschien is niet alles mogelijk.

Misschien houd je nu veel meer voor mogelijk dan je tot nu toe gedaan hebt. Vergeet niet je interessenoverzicht en je lijst van vaardigheden erbij te leggen. Samen moet je dit meer dan voldoende mogelijkheden bieden om je wensen te kunnen omzetten in plannen.

Bedenk dat niet alles tegelijkertijd hoeft. Als je schilderen wilt, en je wilt vrijwilliger zijn bij de Zonnebloem en je wilt je huidige baan houden en een tuinderij beginnen in Noord Frankrijk is dat niet te combineren. Maar… Vaak zie je niet dat je leven meer te bieden heeft dan wat er direct voor je neus ligt.

Het is waarschijnlijk heel goed mogelijk om je voor te bereiden op het hebben van een tuinderij, terwijl je je huidige baan houdt. In die tijd kun je nog twee jaar als vrijwilliger mensen die boot op en afrijden. Het schilderen kun je nog een aantal jaar uitstellen, maar je kunt je ook voornemen om van nu af aan elke zondag twee uur eerder op te staan en twee uur te gaan schilderen.

Doen?

Waarom ligt de nadruk op al die dingen om te doen, en niet op het verhelpen van eenzaamheid? Om te zorgen dat je andere dingen gaat doen. Dingen die je leuk en belangrijk vindt, dingen die je gaat doen met ander mensen die datzelfde willen, dus met mensen waar je in principe al een basis van verstandhouding mee kunt hebben. Om te zorgen dat je gaat veranderen. Dat je leven brengt in je leven, dat je patronen gaat doorbreken, maar vooral dat je nieuwe patronen gaat vormen die bij jou passen.

Open blik

We verschuilen ons vaak achter makkelijke excuses om maar niet te hoeven veranderen, want o, die patronen zijn zo moeilijk te doorbreken. Kijk eens heel kritisch naar je lijst met wensen. Misschien is niet alles mogelijk. Misschien ben je nu wel geïnspireerd om veel meer voor mogelijk te houden dan je tot nu toe gedaan hebt. Wat is er haalbaar? Kijk naar wat er menselijkerwijs haalbaar is. Dan is het voor jou haalbaar!

Niet alles hoeft tegelijkertijd. Schaaf zo nodig nog wat bij aan je droomleven. Het kan zijn dat je door anderen geïnspireerd aan heel andere toekomstmogelijkheden bent gaan denken. Prima. Bedenk: het is een plan, geen gevangenis. Je kunt altijd veranderen. Dat is tenslotte wat je nu ook aan het doen bent: aan het veranderen.Eenzaamheid houdt op zodra je een bevredigend patroon van relaties hebt met één of meer anderen of met de gemeenschap waarin je leeft. 

Van droomleven naar doen

Nu je je droomleven hebt beschreven is het duidelijk dat je een doel hebt in je leven, namelijk: dat plan realiseren. Als je droomleven mijlenver afstaat van wat haalbaar is, doe dan een stapje terug. Neem één van de aspecten van dat droomleven en ga daaraan werken.

Welke stappen moet je nemen om dat te realiseren? Onthoud ook dat iets zelden definitief is. Je hoeft je voor niemand vast te leggen, je doet al deze dingen uitsluitend voor jezelf. Kijk bij je ideale leven. Wat is je ideale baan? Is dat te realiseren? Is dat voor een deel te realiseren? Kun je de dingen die je wilt doen buiten je huidige werk waarmaken? Ook voor hen die gepensioneerd zijn of op een andere manier buiten het arbeidsproces staan, geldt dit!

Als je zinvolle dingen kunt doen is er geen enkele reden om daarmee op te houden omdat je leeftijd boven een bepaald getal komt. Ook als je in een rolstoel zit kun je zinvolle dingen doen! Niemand zegt dat je fulltime moet werken aan je droomleven. Elke dag een beetje is ook prima, je hebt dan iedere dag toch het goede gevoel dat je werkt aan dat wat jij belangrijk vindt.

Laat dat paard maar eens lopen!

Het is schitterend om je verbeelding eens de vrije teugel te geven, om eens open te staan voor totaal andere mogelijkheden in het leven. Het is goed om je te realiseren dat er uiteindelijk veel en veel meer kan dan je tot nu toe dacht. Maar wacht even. Raak niet meteen oververhit. Bijna alles kan, maar blijf wel met de voeten op de vloer staan. Geef in vredesnaam niet onmiddellijk in een vlaag van enthousiasme je werk op, al ben je er nu definitief achter dat je er een bloedhekel aan hebt. Je hebt inkomen en structuur nodig in je leven, en een baan geeft je dat. Z

oek eerst naar mogelijkheden om je ideaal te bereiken met behoud van je huidige werk. In een later stadium kun je misschien helemaal overstappen. Maar ho!! Laat je niet te veel beïnvloeden. Beslis vooral zelf! Het is jouw leven.

Intimiteit en vriendschap verlengen het leven.

De vorige les heb je al een keus gemaakt. Kijk daar nu nog eens kritisch naar. Het kan zijn dat je nog wat extra aanvullingen nodig hebt. Schrijf ze op. Maar maak het verhaal niet te lang. Maak het kort, duidelijk en haalbaar. Je kunt natuurlijk wachten met actie ondernemen tot volgende week, tot volgende maand, tot…. het er niet meer van komt. Je snapt het al, zodra je zover bent, is dit het doel waarnaar jij je leven richt. Het is tijd voor een plan.

Wanneer heb je absoluut een doel nodig in je leven?

Als je:

  • Het gevoel hebt de controle over je leven te verliezen
  • je niet genoeg tijd hebt, of geld, of energie
  • je carrière niet is wat ie moet zijn
  • je je verward voelt en verloren, en niet weet wat je moet doen
  • ongelukkig bent, ongemotiveerd en onbevredigd, thuis of in je werk
  • je alles wil en niet weet wat je moet kiezen
  • je lusteloos bent en niet weet wat je moet
  • je spijt hebt van de dingen die je niet gedaan hebt
  • je niet weet wat je wilt.

Als voor jou je doel nog niet helder is, is het nu tijd om daar verandering in te brengen. Je hoeft hierbij niet te denken aan het eind doel van je leven. Als je met de beste wil van de wereld niet een groter doel in je leven kunt vinden, dan is het ideaal om in elk geval een korte termijn doel te stellen. Je kunt daarbij denken aan het doen van een leuk project voor jezelf,  bijvoorbeeld de kamer opnieuw schilderen.

Stap voor stap

Een vakantie plannen is ook een voor de hand liggend doel. Als je eenmaal begint en in beweging komt, zul je merken dat het volgende doel zich vanzelf gaat aandienen.  Maar het leven niet te ingewikkeld voor jezelf. Als je op dit moment niet beschikt over een droomleven, laat het dan gewoon even rusten.
wat je in dat geval wel moet doen, is het op papier zetten van je doel.Je toekomst is dat wat jij er van maakt. Gebruik deze cursus om je doelen duidelijk te krijgen, en doe een stap. Eentje maar. Elke keer weer.

Stappen in een plan

Je hebt nu je droomleven een beetje concreter gemaakt voor jezelf. Nu ga je een duidelijk plan maken. Een plan is meer dan een verhaaltje over hoe je droomleven eruit ziet. Een plan vereist een doel (je droomleven of je korte-termijn doel) en een manier om dat doel te bereiken. Een plan kun je het best in stappen maken. Daarbij moet je je natuurlijk wel steeds afvragen of de stappen die je wilt ondernemen haalbaar zijn. Let op: moeilijk is iets anders dan niet haalbaar!