Positieve stapjes vooruit Copy

Een vrouw van rond de zeventig was verdrietig. ‘Ik geloof dat ik mijn leven lang niets belangrijks heb gedaan. Ik heb geen interessante baan gehad, ik heb alleen maar kinderen opgevoed en mijn man gesteund bij zijn carrière. Toen hij aan de top stond heeft hij me ingeruild voor een jongere editie. Ik ben niets waard’. Wat is het triest als iemand er zo over denkt. Ze is niet de enige die dit zo voelt. Hele hordes vrouwen van haar generatie overkwam hetzelfde en kijkt op dezelfde manier tegen hun leven aan. Ze vertelde dat ze helemaal gelukkig werd toen één van haar dochters haar verzekerde dat ze er wel degelijk toe deed, dat ze haar kinderen heel goed had opgevoed, dat haar leven helemaal niet onbelangrijk was geweest… Hopelijk zal ze zichzelf anders gaan bekijken. Hopelijk blijft ze niet afhankelijk van wat haar dochter toevallig tegen haar zegt. Hopelijk kan ze voor zichzelf af en toe een klein lijstje maken met daarop een aantal dingen die ze goed vindt van zichzelf. Tot het lijstje niet mee nodig is. Tot ze merkt dat het goed is zoals ze is. Dat ze er zijn mag.

Wil je samen met mij eens kijken wat jij nu al, zonder verdere informatie, uit het bovenstaande stukje kunt halen? Welke positieve punten die vrouw heeft, die je zonder meer al uit dit kleine stukje tekst kunt peuteren? Wat dacht je van deze:

  • Toewijding aan het gezin.
  • Onbaatzuchtige steun aan echtgenoot.
  • Kinderen grootgebracht, heel goed volgens de dochter.
  • Afgezien van een carrière ten bate van anderen: volharding.
  • Goede band met volwassen dochter.

En deze vijf punten komen alleen al uit tien regels tekst!

Jij maakt het verschil in je leven.

Communicatie

Een lage zelfwaardering kan blijken uit verschillende houdingen. Iemand kan zichzelf altijd maar wegcijferen en gunste van anderen. Iemand kan heel zachtjes spreken, om niet op te vallen. Iemand kan vriendelijk zijn, maar inwendig heel boos. Dit kan een gevolg zijn van ja zeggen, als je nee voelt. Dat is een bron van stress, die een geweldige woede kan opbouwen.

Iemand kan cynisch zijn, teleurgesteld in het leven of in mensen. Dat cynisme is een vorm van bescherming, en betekent dat je je niet zeker voelt van jezelf om weer zo’n situatie het hoofd te bieden. Je wilt ten slotte niet weer gekwetst worden. Lage zelfwaardering kan ook blijken uit een houding van neerbuigende spot. (Kijk haar eens aanstellerig doen, met die dure jas van d’r en d’r overdreven gebaartjes….).

Misschien ben je wel jaloers. Niet eens op die jas, maar op de manier waarop ze zeker van zichzelf in die jas loopt te zijn. Misschien zou je zelf ook wel zo’n zelfverzekerde houding willen. Iemand die zich lekker en zelfverzekerd voelt cijfert zich niet weg, uit zich openlijk zonder anderen te willen kwetsen, is niet cynisch of boos van binnen, staat open voor anderen en heeft een stevige dosis vertrouwen. In de ander, maar vooral ook in zichzelf.

Ieder mens wil bevestigd worden. Als je met jezelf niet tevreden bent, zul je waarschijnlijk mensen ontmoeten die het met je eens zijn.

Geven en nemen

Communiceren is geven en nemen. Iemand die alleen aandacht wil geven, zichzelf wegcijfert, verstoort net zo zeer de verhouding als iemand die alleen wil nemen. Als je nooit de aandacht wil trekken, kom je als vanzelfsprekend terecht in relaties waarin de ander alle aandacht opeist. Is dat wat je wilt?

Iemand die wel een dieper contact wil met een ander, maar niet zijn eigen emoties durft te tonen, uit angst (weer) gekwetst te worden, komt ook in een scheve verhouding terecht. Als er van een verhouding al sprake is. Wie de eigen emoties voor zichzelf houdt, en wel die van de ander wil ervaren, komt in een soort biechtvader-verhouding te staan. Is dat wat je wilt? Vind je het altijd moeilijk om over jezelf te praten? Of alleen in bepaalde relaties? Zorg je dat je altijd in diezelfde soort relatie terechtkomt? Denk een goed na over hoe je dat doet.

Aan de andere kant zijn er mensen die zichzelf altijd op de voorgrond plaatsen. Of het nu over vervelende dingen gaat (bijvoorbeeld hun uiteenlopende kwaaltjes) of over leuke dingen (waar ze nu weer allemaal fijn heen zijn geweest op de vakantie). Ze hebben maar één gespreksonderwerp, en dat zijn ze zelf.

Accepteer wie je bent

Als jij ook de neiging hebt jezelf op de voorgrond te plaatsen en de oorzaak ligt niet in verlegenheid, maar in werkelijk gebrek aan interesse in de ander, doe dan verder geen moeite. Accepteer hoe het zit en accepteer de eenzaamheid die dat af en toe met zich meebrengt. Of zoek een of misschien twee mensen waar je wel interesse voor kunt opbrengen. Het is jouw goed recht om geen interesse te hebben in anderen. Waarschijnlijk vind je heel andere dingen wel de moeite waard. Dat is goed. Daar is absoluut niets mis mee.

Wat je je wel moet realiseren is dat communicatie alleen werkelijk verbondenheid oplevert als het van twee kanten komt. Misschien wil je het toch proberen. Misschien wil je je wel openstellen, al is het maar voor één of voor enkele mensen. Bedenk dan dat aandacht het sleutelwoord is. Jouw aandacht voor die ander.

Jijzelf bent de belangrijkste persoon in je eigen leven. Zonder jou is jouw leven er niet eens. Als je de allerbelangrijkste persoon in jouw leven zou moeten wegcijferen, waar ben je dan mee bezig? Laat je kennen. Geneer je niet. Wees niet bang. Zo uniek als je ook bent, er zijn altijd mensen zoals jij, die het net zo fijn vinden als jij om mensen te ontmoeten waarin ze een deel van zichzelf herkennen. Denk je dat sommige mensen je vreemd vinden? Gut, jammer. Laat je kennen. Als de één je vreemd vindt, vindt een ander je misschien juist leuk. Omdat ze jou zien. Niet iemand die je voordoet te zijn, maar jouw eigen zelf. Succes!

Lichaamstaal

Wie een beperking heeft zal zich daarvan bewust moeten zijn. Je kijkt anders, je houding is anders, wanneer je bijvoorbeeld iets niet goed kunt zien. Houd je niet groot, draag die bril! Iemand met een handicap kan een lichaamstaal hebben die niet goed wordt begrepen door anderen. Heb je een handicap, wees je dan van dat effect bewust.

Het is vaak beter voor je om niet krampachtig te proberen iets te verbergen. Het beïnvloedt je lichaamstaal als je bijvoorbeeld voortdurend probeert een hand uit het zicht te houden. Daardoor maak je een vreemde indruk. Laat die hand maar zien. Of die wijnvlek. Of wat dan ook. Schaam je niet voor hoe je bent. Probeer het maar, je wordt veel meer ontspannen.

Tips

Een paar beschermende technieken, voor als je in een gesprek meer jezelf wilt zijn.

  • Word je overvallen door de telefoon, vraag of je straks mag terugbellen. Dan heb jij het initiatief.
  • Zeg geen sorry! Verontschuldig je alleen als er echt reden voor is. Anders niet! Geef geen redenen voor wat je doet als je dat niet wilt.
  • Je kunt onaangename opmerkingen negeren. Je hoeft er niet op in te gaan. Jouw keus!
  • Ten slotte een ijzersterke: ‘daar kon je wel eens gelijk in hebben’…. Als iemand zit te drammen is dit een heerlijk opmerking om de relatie prettig te houden en toch van het gezeur af te zijn. Probeer maar!

Vergeet goede voornemens. Ze zijn een recept voor teleurstelling. Doe liever elke keer een microstap. Hele kleine stapjes vooruit zijn een recept voor tevredenheid.