Tijd voor nieuwe patronen en dus verandering Copy

Je levensdoel

Jij hebt de afgelopen weken jouw eigen levenspatronen tegen het licht gehouden. Je hebt gekeken naar hoe je met je tijd omgaat. Hoeveel tijd je besteedt aan dingen die je belangrijk vindt, of noodzakelijk, of plezierig. Hoeveel tijd je kwijtraakt aan dingen die je in wezen helemaal niet belangrijk vindt.

Je weet dat je jezelf nieuwe patronen, nieuwe structuren moet geven. Nieuwe stappen nemen om het leven anders in te richten. En om te weten welke stappen je moet nemen, en in welke richting, heb je eerst eens jezelf onder de loep gehouden. Je hebt je waarden duidelijk gemaakt voor jezelf.

Wat vinden we nou eigenlijk belangrijk in ons leven? Hoe was dat vroeger, toen we jonger waren? Wat zijn de dingen die ons altijd weer blij maken, waar voelen we ons altijd onplezierig bij? Dat zijn allemaal dingen die iedereen wel eens overdenkt in zijn leven, maar jij hebt dat systematisch onderzocht, zodat je eindelijk eens wist waar je met jezelf aan toe bent.

Vervolgens heb je je interesses geïnventariseerd. Natuurlijk, zelf wist je altijd al dat je muzikaal was, of juist heel erg gesteld op precisiewerk, maar ook op dat gebied wil je jezelf nog wel eens verrassen. Vaak ben je zo bezig met leven, dat je je niet eens afvraagt of je wel leuk vindt wat je doet.

Daarna ben je gaan onderzoeken welke dingen je kunt, waar je goed of minder goed in bent, en of je die dingen eigenlijk wel leuk vindt om te doen… Zo kreeg je in de loop van de afgelopen weken een steeds duidelijker beeld van de mens die je bent, en, niet minder belangrijk, van de mens die je wilt zijn, van de dingen die je wilt realiseren in je leven.

De kern

Zo werd steeds meer duidelijk dat waar we allemaal naar verlangen: het ‘erbij horen’, het niet eenzaam willen zijn, op één bepaalde manier is op te lossen, wat de oorzaak van die situatie ook is. En die manier is: jouw eigen levensdoel vinden. Zinvol leven, op de manier die voor jou zinvol is. Mensen vinden die dezelfde interesses hebben als jij. Waar je je passies mee kunt delen, waarbij je jezelf kunt zijn, mensen die jou begrijpen en die jij ook begrijpt. En hoe beter je dus weet wie je zelf bent, en wat je wilt in dit leven, des te beter zul je de mensen kunnen vinden, die op diezelfde golflengte zitten.

Soms ben je geneigd te denken dat jouw verlegenheid je in de weg zit, of dat je sociale vaardigheden misschien wat te wensen overlaten. Dat is misschien wel mogelijk, maar waarschijnlijker is dat je nog niet datgene gevonden hebt in je leven waardoor alle andere zaken onbelangrijk werden.

Het prachtige is namelijk dat als je eenmaal weet wat je echt wilt in het leven, en je begint eraan dat te realiseren, dan straal je. Dan geeft dat zo’n immens geluk, dat het moeiteloos van je gezicht af te lezen valt. Dan ben je je niet meer bewust van jezelf, dan doe je simpelweg dat wat je wilt, en je leven verandert alsof de zon opeens is doorgebroken op een bewolkte dag.

Je voelt je veel zelfverzekerder, en heel vaak verdwijnt ook je boosheid als sneeuw voor de zon. Boosheid?… Niet iedereen heeft het, maar heel veel mensen zijn boos van binnen. Boos en een tikkeltje jaloers. Jaloers op mensen die wel doen wat ze willen, die wel gelukkig zijn met hun leven, terwijl jij dat toch eigenlijk ook graag zou zijn. Je kunt zo een fantastische boosheid op het leven ontwikkelen. Dus als je dat nog af en toe voelt, houd dan moed. Want zodra jij je dromen gaat verwezenlijken, ebt die woede heel snel weg.

Je droomleven

Een stevig deel van deze cursus hebben we besteed aan het vinden van jouw wensen, jouw verlangens, jouw droomleven. Niet iedereen kan zich voorstellen dat je een droomleven zou kunnen hebben, laat staan dat je het zou kunnen waarmaken. Bij sommige mensen is de eigen wil zo grondig ondergeschoffeld, dat het lijkt of ze geen eigen wil hebben. Daarom hebben we op verschillende manieren geprobeerd jouw droom uit zijn tent te lokken. Je hebt naar jezelf als kind gekeken, en je voorgenomen voor dat kind te zorgen, nu je groot bent.

Alleen jij kent de behoeften van dat kind, want dat kind ben je zelf. De rest van je leven zorg jij voor dat kind. Je neemt die verantwoordelijkheid. Je hebt geleerd om doelbewust om te gaan met je tijd. Je hebt er tenslotte maar een beperkte hoeveelheid van, dus je wilt er verstandig mee omgaan. Weinig dingen zijn zo verlammend en ellendig als tijd die ongestructureerd voor je ligt, als een groot zwart gat. Plannen maken voor jezelf, om dingen te doen, mensen te ontmoeten, voorkomt dat je in dat zwarte gat valt.

Je hebt manieren geleerd om jezelf niet weg te cijferen. Een week lang elke dag positieve dingen over jezelf zeggen doet je beseffen dat je zo slecht nog niet bent. Je hebt onverwachte, vreemde dingen gedaan. Je hebt aan dingen gevoeld en geroken. Je hebt onverwacht zelf een gedichtje geschreven. Je hebt woordspinnen geleerd en bent af en toe geconfronteerd met jezelf, met dat unieke mens dat jij bent.

Uiteindelijk ben je er in geslaagd voor jezelf heel duidelijk te omschrijven wat je wilt. Op de lange duur, maar ook nu, meteen. Je hebt een concreet plan gemaakt en in de loop van de cursus heb je al geoefend met het nemen van stappen om je doel te bereiken en met het trainen van je wil. Als je eenmaal weet wat je wilt, kost het nauwelijks moeite om te beginnen: je staat te trappelen om je het leven van je dromen te gaan realiseren.

Jij

Er is niemand op deze hele wereld zoals jij. Jij kunt de wereld veranderen. Het is gek te beseffen dat ook heel grote veranderingen altijd door één persoon begonnen zijn. Gelukkig hoef je niet per se de wereld meteen te veranderen. Je eigen wereld veranderen is al mooi genoeg. Maar besef wel altijd: jij bent het verschil in je eigen leven. Niet de anderen (wie dat dan ook zijn) maar jij bepaalt hoe jij je leven leeft, of je je droom waarmaakt of niet. Het is jouw keus, van dag tot dag. Dus kom op, doe een klein stapje uit jouw veilige zone, uit het veilige bekende wereldje dat je voor jezelf hebt opgebouwd en ontdek een andere wereld.

Zorg dat de patronen die nu je leven bepalen je niet blijven beperken. Maak voor jezelf een nieuw patroon. Je kunt klein beginnen, je kunt ook besluiten ineens een enorme stap te doen. Je kunt een contactadvertentie plaatsen en op zoek gaan naar die partner. Je kunt ook rustig eens die cursus gaan volgen waar je eigenlijk al lang over droomde. Stapje voor stapje, sneller hoeft echt niet, en je wordt een zelfbewuste wereldburger die zich thuis voelt in het leven. Vindt dat wat jouw hart doet zingen, en je vindt anderen die dat gevoel herkennen, en waar jij je bij thuis voelt als een vis in het water.

De afgelopen weken heb je opdrachten gedaan en van alles gelezen. Je hebt huiswerk gedaan dat soms is besproken, en soms ook niet. Dat alles had tot doel jou je eigen weg te laten zoeken, en je te helpen bij het vinden van die weg. Je hebt zo een berg informatie verzameld waar je hopelijk nog lang plezier van zult hebben. Het is tijd voor de laatste opdracht.