Waarheen? Copy

Als je pas gaat drinken zodra je dorst hebt, ben je al te laat. Je spieren komen dan al te kort. Wees het vóór. Dat geldt ook voor andere behoeften.

We zijn aan de laatste les bezig, en dat betekent dat we nu resultaten moeten gaan zien. Je zult in de loop van de afgelopen maanden zonder twijfel veranderingen in je leven hebben gemerkt. Die veranderingen zijn door jou zelf veroorzaakt. Je hebt gemerkt dat je een enorme macht hebt over jouw leven en hoe jij vorm geeft aan dat leven. Wat je nu te doen staat, is doorgaan op de ingeslagen weg.

Wie het gevoel heeft er zelf niet uit te komen, kan terecht bij verwarrend veel therapeuten, gespreksgroepen, psychologen en (alternatieve) genezers. Ook als je gemerkt heb dat er een bepaald probleem is waar je meer hulp bij wilt hebben, een extra steun in de rug, lees dan nog even verder.

Waar moet je heen?

Voor degene die zichzelf een eenzaam persoon vindt, ligt het voor de hand hulp te zoeken bij een psycholoog of een psychiater. Als je jezelf een eenzaam figuur vindt, zul je dat ook ongetwijfeld zijn. Als je daarentegen denkt dat je iemand bent die last heeft van eenzaamheid, en die dus het een en ander wil veranderen om daar geen last meer van te hebben, is dat een veel positievere benadering. Het geeft je de macht om je leven aan te pakken.

Hulp vragen is een verstandig besluit als je iets niet zelf kunt of wilt doen. Dat geldt voor het repareren van je waterleiding, dat geldt ook voor jezelf. Soms is het goed hulp van een professional te hebben, omdat je in een kringetje ronddraait en zelf niet meer goed kunt beoordelen wat jou kan helpen. Specialisten Eenzaamheid zijn opgeleid om jou te helpen. Met deze cursus. Met zo nodig meer begeleiding. Met advies. Als je hen dus nodig hebt, zoek dan op deze lijst iemand je buurt.

Wees geen slachtoffer

Voor degene die door oorzaken van buiten (ziekte, handicap, ingrijpende gebeurtenissen in het leven) last heeft gekregen van eenzaamheid zijn weer andere mogelijkheden. Wie werkelijk niet in staat is om zelf die eenzaamheid aan te pakken is min of meer afhankelijk van goedwillende anderen, hetzij vrijwilligers, hetzij professionals. Maar ook in dat geval is het beste wat je kunt doen: initiatief nemen, hulp vragen. Wie wacht tot er zo maar hulp aan komt, zit te wachten op de bekende prins op het witte paard. Je geeft door alleen af te wachten tot er iets gebeurt in feite anderen volledig controle over je leven. Wil je dat echt?

Natuurlijk hoop ik dat je door het volgen van deze cursus hebt leren ervaren dat jij degene bent die de macht in handen heeft. Dat jij degene bent die bepaalt of je last hebt of houdt van eenzaamheid. Dat het jouw keus is. Misschien heb je graag nog hulp in een één op één situatie. Dat is nu een bewuste en onderbouwde keus, jouw keus. Prima.

Uit onderzoek is gebleken dat de allerbelangrijkste factor voor het succes van een behandeling is: de relatie tussen behandelaar en behandelde. Simpel gezegd: als het klikt is de kans op succes het grootst. Als je een arts of hulpverlener niet vertrouwt, vergeet het dan maar. Ga naar een ander en ga daarmee door tot je de goede hulp hebt gevonden, maar ga niet door met iemand de je vertrouwen niet heeft. Zoek iemand bij wie het klikt.Wat doe jij? Ga jij het zilver poetsen, of ga je aan de slag? Wees positief. Geef jezelf een JA- houding!

Weerstand

Als je bezig bent met veranderen, en dat is wat je in de loop van deze twee maanden bent gaan doen, zul je altijd weerstand ondervinden. Ik heb het al eerder gehad over de weerstand die je zelf ondervindt als je je gedrag verandert. Maar onderschat ook de weerstand niet die bij anderen kan ontstaan als jij je opeens anders gedraagt dan zij gewend zijn. Als je overtuigd bent van de juistheid van jouw nieuwe gedrag, laat je dan niet verleiden terug te keren tot je oude gewoontes!

Het kan zijn dat jij op een andere manier merkt dat je weerstand ontmoet in je omgeving. Zodra je invloed uitoefent op andermans patronen (eenvoudig doordat jij je anders gedraagt) roept dat weerstand op. Dat is niets persoonlijks, dus laat je er niet door van de wijs brengen.

Wasvrouwtje

Je kind komt het weekeind thuis met een berg vuile was? En is dat alles wat hij of zij meebrengt? Of zit er wel eens een leuke attentie bij? Nou, neu… Stop dan maar eens met moederen. Je zult heus in je opvoeding wel iets meegegeven hebben over hoe je met anderen omgaat. Geef nu ook maar eens het goede voorbeeld, en laat niet over je lopen. Dwing gerust maar eens wat respect af. Je verdient het. Word niet boos, doe niet giftig, maar zeg duidelijk dat de service gestopt is.

Al schreeuwt je moederhart (nee, je gewoonte!) dat je dat best voor je kind kunt doen, en straks komt ie misschien helemaal niet meer thuis, omdat…. Welnee! Het is fijner om te gaan met iemand die zichzelf respecteert en waardeert. Dat geldt ook voor de relatie die je hebt met je kind. Wees geen voetveeg. Wees sterk, ook als je weerstand voelt. Je maakt daarmee de relatie beter.

Bedankt, Gerrit!

Ben je op je werk Goeiige Gerrit? Zit jij ’s avonds nog urenlang te puzzelen op die cijfers waar een ander niet uitkwam? Natuurlijk, je vindt het leuk dat jij er wel uitkomt. Je bent secuur en je bent een doorzetter, en je bent iemand die moeilijk nee kan zeggen tegen een vriendelijk verzoek. Vooral als dat gedaan wordt door iemand die een probleem niet kan oplossen, terwijl jij dat wel kunt. Die collega van je heeft het lekker voor elkaar: hij scoort bij de baas en jij hebt het werk gedaan. Waarschijnlijk krijgt hij promotie en jij niet.

Mijn oma zei altijd: ‘wie mijn werk doet is mijn knechtje’. Je hebt jezelf tot voetveeg gemaakt. Stop daar onmiddellijk mee. En verwacht een reactie. Het zal mensen teleurstellen als jij niet meer voor ze klaar staat. Ze zullen proberen je over te halen, want het kwam ze heel prettig uit dat jij voor hun karretje te spannen was. Ze zullen doen alsof je hen teleurstelt. Ze zullen alles in het werk stellen om naar de oude toestand terug te gaan, want dat was heel voordelig voor hen! Trap er niet in. Wees sterk, wees resoluut, zonder boos te worden. Je dwingt respect af. Het werd tijd.Sommige mensen zijn zo klein dat ze een ander nodig hebben om bovenop te staan.

Machtsmisbruik

Ben jij iemand die aan de andere kant van dit spectrum zat? Iemand die anderen gebruikte? Ja, natuurlijk, zij lieten zich gebruiken, dat is duidelijk. Je deed dus niets anders dan de situatie benutten. Waarom denk je dat je dat nodig had, het idee dat je anderen kunt laten doen wat je wilt. Voelde je je superieur als je iemand je wil kon opleggen? Maar bracht jou dat plezierige relaties? Of merkte je dat door je op deze manier te gedragen de relaties die je had erg eenzijdig waren? Hield je er goede vrienden aan over? Mmm, waarschijnlijk niet! Je weet dus dat je het anders moet gaan doen.

Je kunt ervoor kiezen meer om te gaan met mensen die zich niet laten manipuleren. Je kunt ervoor kiezen minder op anderen te leunen, anderen minder te gebruiken en mensen respect te tonen. Ook dan zul je weerstand ondervinden. Je wordt misschien wel met wantrouwen bekeken als je gedrag opeens anders is. Maar je zult zeker merken dat ook jij meer respect zult afdwingen als je minder manipuleert, en meer waardering uitspreekt over wat anderen voor je doen.

Patronen

Terug naar de patronen, waar deze cursus mee begon. Ik heb aan de hand van veel opdrachten, jou geholpen je bewust te worden van je gewoonten, van je gedrag, van de patronen die je leven vormen. Laten we eens kijken of jij de patronen herkent.