Wat is eenzaamheid Copy

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid wordt vaak als iets negatiefs gezien. Eenzaamheid wil alleen maar zeggen dat je te weinig, of niet de goede contacten hebt. Het is een signaal van je lichaam dat je waarschuwt. Mensen hebben het nodig met elkaar om te gaan, verbonden te zijn. Eenzaamheid waarschuwt je dat er iets ontbreekt in die verbinding.

Op zich is eenzaamheid dus niet negatief. Het helpt je als het goed is, om je te waarschuwen net zoals honger je waarschuwt dat je iets moet eten. Als je je niets van dat signaal aantrekt, of je weet niet goed wat je moet doen, dan kan eenzaamheid een langer durend probleem worden.

Ieder het zijne

Geen intieme relatie hebben en weinig sociale contacten wil helemaal niet zeggen dat je daar ook last van hebt. Tal van mensen leven heel gelukkig zonder vaste partner of zonder bendes vrienden en bekenden. Je kunt ook een partner hebben en je toch heel ellendig en alleen voelen. Zo is het ook helemaal niet ondenkbaar dat je ondanks stapels bekenden om je heen, toch het idee hebt dat er iets ontbreekt…

Ben je je bewust van de situatie waarin je het meest last hebt van eenzaamheid? Voel je je op je gemak met anderen om je heen en komt dat voor jouw gevoel te weinig voor? Of mis je vooral die arm om je heen, dat vertrouwde van een vaste partner? Weet je wat je het meest dwarszit, of heb je het vooral over dat gevoel van leegte… Wat voor ‘soort’ eenzaamheid je ook hebt, het is jouw probleem. En er is heel wat aan te doen!

Verwacht gerust wonderen, maar ga er alsjeblieft niet op zitten wachten!

Niet jouw schuld

Het is heel belangrijk te beseffen dat eenzaamheid niet de schuld is van de buitenwereld. Ook niet van jou trouwens. De omgeving van een mens is zonder twijfel van invloed, daar kun je niet altijd iets aan veranderen. Bij eenzaamheid moet je eigenlijk niet spreken van schuld. In je omgeving kunnen dingen gebeuren die niet in de haak zijn.

Pesten, iets dat echt niet alleen kinderen overkomt, kan je ongelofelijk eenzaam maken. In een gezin kunnen dingen gebeuren die een kind het gevoel geven er moederziel alleen voor te staan. Op je werk kun je door een promotie onverwacht geïsoleerd raken. Mensen kunnen een nieuwe bewoner of een nieuwe leerling totaal buitensluiten, soms opzettelijk, maar vaker nog ondoordacht. Het is niet altijd mogelijk je omgeving te veranderen.

Je eigen situatie daarentegen kun je vaak wel veranderen. Eenzaamheid begint vaak (maar lang niet altijd!) met een ingrijpende wijziging in iemands levensomstandigheden. Een scheiding, een sterfgeval, kinderen die het huis uit gaan, een nieuwe baan in een vreemde stad, het zijn voorvallen die gepaard gaan met verlies van een vertrouwde situatie. En dat is wat ons altijd zo schokt.

Verlies van vertrouwde dingen

Het verlies van het bekende, vertrouwde maakt dat we als verdwaasd in het leven kunnen staan en geen idee hebben hoe we die leegte kunnen vullen. Dit zijn gebeurtenissen die iedereen in het leven zal tegenkomen. Onze vaste patronen zijn we kwijt, en we hebben nog geen nieuwe. We zijn dus niet alleen het vertrouwde van de bekende mensen om ons heen kwijt, maar ook het vertrouwde van de gewoonten die dat contact met zich meebracht.

Als dan de dagen zich aandienen die speciaal gemaakt lijken voor feesten in groepsverband, worden we met de neus op ons alleen zijn gedrukt. Toch zijn dit normale situaties, die mensen het hoofd moeten kunnen bieden om door te gaan en weer plezier te krijgen in het leven. Hou je last van eenzaamheid, dan kan dat aan jezelf liggen. Maar wat ook de oorzaak ook is, de oplossing ligt altijd bij jou!

Wat zijn jouw obstakels

Misschien heb je de juiste mensen niet om je heen. Misschien is je leven wel prachtig ingericht, maar ben je omgeven door mensen die in wezen heel andere waarden hebben, andere dingen willen dan jij. Geen wonder dat je je er niet bij thuis voelt! Of misschien ken je wel gewoon te weinig mensen die je aanspreken. Bij het zoeken naar jouw mensen kun je heel wat obstakels tegen komen, maar de eerste obstakels zijn die je dag in dag uit met jezelf meedraagt. Dat zijn de obstakels in jezelf. Misschien ben je een van die obstakels al tegengekomen in de tweede lijst.

Mogelijk ben je te veel, te verkrampt met jezelf bezig om op een ontspannen manier met anderen te kunnen omgaan. Als je geen interesse toont voor een ander werkt dat wederzijds. Misschien wil je alles wel te mooi, te perfect hebben. Je bent vroeger zo gekwetst dat je je nu nauwelijks durft openstellen voor anderen? Of misschien ken je jezelf niet goed genoeg om te weten ‘waar je het zoeken moet’.

Laten we dat dan maar het eerst gaan aanpakken. Hoe goed ken je jezelf eigenlijk…