Wat wil jij? Copy

Kiezen, het valt niet mee!

We zijn over de helft van de cursus. Tot nu toe zijn we bezig geweest met het inventariseren van aspecten van de belangrijkste persoon in je leven: jij. Zonder twijfel wist je in grote trekken best hoe je in elkaar zit. Ik hoop toch dat je alle oefeningen en opdrachten daadwerkelijk hebt gedaan. Je zult dan zeker nieuwe ervaringen hebben gehad, nieuwe gezichtspunten hebben ontdekt, andere manieren hebben gezien om tegen het leven aan te kijken.

Toch doen!

Niet gedaan? Je wist het al wel zo’n beetje? Jammer, dan ben je jezelf aan het boycotten. Dan heb je misschien het idee dat je meer nodig hebt dan lessen die met wekelijkse regelmaat gestuurd worden. Dan is het misschien tijd voor een kritische blik: wil ik mezelf wel die aandacht geven? Vind ik mezelf wel belangrijk genoeg om al die opdrachten te doen? Ontbreekt het misschien aan wilskracht? Daar gaan we naar kijken.

  • Wie ben ik
  • Waar sta ik nu, wat is mijn situatie
  • Hoe tevreden ben ik
  • Wat wil ik anders
  • Hoe gaat me dat lukken

We zijn bij het vierde punt aangekomen, namelijk: wat wil ik anders? Je hebt vorige week je wilde wensen in kaart gebracht. Je hebt omschreven hoe jouw droomleven eruit ziet. Waarschijnlijk komen er in de loop van de komende weken en zelfs maanden nog veel meer bij. Je hebt namelijk nu je creatieve zelf aan het werk gezet. En dat is een niet te stuiten type. Als die eenmaal de kans krijgt, komt er heel wat los. Die creatieve kant blijven we activeren, om te zorgen dat je steeds verrast wordt door jezelf, dat je steeds meer kanten van jezelf leert kennen.

Willen is kunnen…

Daarnaast gaan we iets doen wat zeker zo belangrijk is: de wil trainen. Want wensen is één, willen is een heel ander verhaal. Grote kans dat die wil van jou net zo ongeoefend is als een skiër op een gipsvlucht. Heel veel mensen leven nu eenmaal volgens bekende paden. Veel van de dingen die we in ons leven doen is voorgekauwd. Bovendien, er moet zo vreselijk veel volgens de regels in ons leven, dat het oefenen van de wil er een beetje bij hangt.

Alles geregeld

Ga maar na, thuis zijn ouders de baas, op school (je moet naar school) de leraren, op je werk heb je weer een baas wiens wil je geacht wordt uit te voeren. Zelfs muziekles is voor velen iets waar ze zich toe gedwongen voelden als kind. Je eigen wil komt vaak in het gedrang. Volgens mijn grootmoeder stond mijn wil ‘achter de keukendeur’. Waarmee duidelijk was gemaakt dat ik in elk geval bij haar thuis niets te willen had. Toch is je wil een heel sterk instrument. Zonder jouw wil brengen je benen jou nergens. Het is goed dat je die wil van je gebruikt voor meer dan alleen maar het voortbewegen van je lijf.

Wat je doet is wat je wilt. In grote trekken is dat wel juist. Je leest dit omdat je het wilt lezen. Je eet een boterham omdat je trek hebt. Je bent waar je bent op dit punt in je leven, omdat je hier wilde zijn… of niet? Misschien is je leven zoals het is omdat je wil niet sterk genoeg was om je een andere richting te doen inslaan. Dat is niet erg. Je bent hier en nu bezig om je leven in zeker opzicht te veranderen. Omdat je over sommige aspecten niet tevreden bent. Prima.

Werk aan de winkel

Tot zover gaat het goed. Dat blijkt wel: je hebt je ingeschreven voor deze cursus, je bent tot hier gekomen. Heb je de wil om door te gaan? Als je aarzelt, als je eraan twijfelt of het je iets zal opleveren, dan is het echt de hoogste tijd dat je je wil oefent. Want je zult nog een paar dingen moeten leren. Je wilt je leven veranderen. Dan zul je, dat is nu eenmaal een onontkoombaar iets, je gedrag moeten veranderen. Zoals je eerst moet leren lopen voor je kunt rennen, zo zul je eerst moeten leren willen voor je je gedrag kunt veranderen. We gaan oefenen.