2. Creatief Leven – de start

Doelen en resultaten

In deze eerste les van de module Creatief Leven krijg je een beeld wat deze module behelst.

Je zult merken dat de module op diverse niveaus speelt. We gaan het hebben over de volgende onderwerpen:

  1. De onderbouwing van de methodiek – die ken je straks
  2. Inzicht in de opdrachten -dat bouw je verder uit
  3. Oefenen met de opdrachten geven en uitvoeren – je kunt straks zelfstandig opdrachten geven
  4. De diverse werkvormen die je als cursusleider toepast in de bijeenkomsten – je begrijpt waarom en hoe de werkvormen zijn zoals ze zijn

Daarnaast krijg je in de module nog extra theoretische onderbouwing van het zelf ontwerpen van werkvormen. We geven je enkele extra technieken mee. Je blijft oefenen, zelf en met elkaar.

Je zet de laatste stappen op weg naar een volledig Specialist Eenzaamheid.

Creatief Leven – Begrip en inzicht

Het Inzicht in de opbouw van de methodiek, de achtergronden. Kennis van de onderliggende theorieën. Weten welke competenties iemand moet ontwikkelen. Je hebt het allemaal nodig.

  • Om de cursus goed te kunnen begeleiden.
  • Om aan andere professionals te kunnen uitleggen waarom Creatief Leven werkt.

Je zult merken dat je de vraag om uitleg vaak tegenkomt, zowel van cliënten als van collega’s als van andere professionals.

In deze module maak je kennis met de concrete onderbouwing van Creatief Leven. Je zult zien dat dan ook stof uit eerdere modules op zijn plaats valt. Langzaam ontstaat een geheel.

Je kent ons inmiddels. Wij zijn scheutig met onze kennis. We vinden het belangrijk dat anderen ook inzicht krijgen in de aanpak van eenzaamheid. Maar we moeten ook de kwaliteit van onze producten beschermen.

Je begrijpt het, uitleggen aan derden is prima. Maar het is niet de bedoeling dat mensen over delen of achtergronden van Creatief Leven beschikken, tenzij ze met een gehele training het inzicht en begrip hebben wat je ermee behoort te doen. Een deel kennen is in veel takken van sport schadelijk: je moet het geheel overzien om met kennis en begrip te kunnen toepassen. 

Kortom: deel je kennis, daar wordt iedereen beter van. Maar sta niet toe dat derden met het materiaal aan de slag gaan zonder opleiding. We komen het tegen dat mensen met ‘enkele werkzame bestanddelen’ van de methodiek aan de wandel gaan. Of zonder opleiding het werkboek met anderen doornemen. Daarmee kunnen we de kwaliteit niet garanderen. En dat is vanzelfsprekend wel onze inzet.

We willen dat jij als Specialist Eenzaamheid alle aspecten van de problematiek kent om optimaal te kunnen helpen. Met gesprekken, met voorlichting, en ook met de cursussen LEEF! en Creatief Leven.

Wat kun je verwachten in deze module?

De module Creatief Leven kent twee belangrijke onderdelen:

  • de praktijk: wat doe je en hoe doe je wat
  • de onderbouwing: het begrip van wat je doet en met welk doel je dat doet

Het verschil tussen de cursus LEEF! en Creatief Leven

In deze module concentreren we ons op de cursus Creatief Leven. Beheers je dat, dan kun je de cursus LEEF! moeiteloos aanbieden.

Het verschil tussen LEEF! en Creatief Leven is subtiel. In Creatief Leven wordt het onderwerp eenzaamheid, met alle daaraan verwante onderwerpen open besproken. We gaan er daar vanuit dat de cliënt bij ons komt om de eigen eenzaamheid aan te pakken. 

In Leef wordt meer de nadruk gelegd op de mogelijkheid van eenzaamheid, als je te maken hebt met levensveranderingen. Deze cursus is daarom goed aan te bieden als preventie. In de feitelijke uitwerking zit niet veel verschil. Daarom leren we in deze module te werken met Creatief Leven. Heb je dat onder de knie, dan geef je moeiteloos ook de cursus LEEF!

Voorwaarde om deze module goed te kunnen doorgronden is dat je zelf het hele werkboek Creatief Leven hebt doorgewerkt en alle oefeningen hebt gedaan. Dat je hebt ervaren dat de ene opdracht leuk is en de andere misschien weerstand oproept. Dat je hebt ervaren dat deze cursus hoe dan ook elementen naar boven haalt die je nog wel wilt veranderen in je leven.

Je krijgt beschikking over een kort draaiboek per les van de cursus. Je hoort welke opdrachten je altijd in de groep doet en welke je beter meegeeft als huiswerk. Enkele oefeningen kun jij als begeleider gebruiken als diagnostisch instrument. Je leert welke dat zijn en hoe je daarmee omgaat. Je ontvangt gaandeweg de module een uitgebreide beschrijving hiervan.

Je leert en ervaart welke elementen belangrijk zijn voor je rol als begeleider. We hebben het er al vaker over gehad. Nu gaan de puntjes op de i. Belangrijk vinden we ook dat je ontdekt waar je speelruimte zit. Hoe jij jouw eigenheid inbrengt op een zodanige manier dat het de doordachte opbouw van de methodiek ten goede komt.

De training is pas volledig als je ook geoefend hebt. Je hebt al eens een korte presentatie gegeven. In deze module bereid jij een opdracht voor. En je voert deze uit. Je krijgt feedback en je leert van je collega’s in de groep. Je bereidt je voor op het examen.

Download de eenvoudige uitvoering van het draaiboek bij de cursus Creatief Leven

De opdracht

Je hebt deze eerste inleidende les doorgenomen. We benadrukken de onderbouwing en de uitvoering van de cursus.

Alvast een kleine oefening:

Bedenk een energizer die je als cursusbegeleider kunt toepassen als je groep een poosje heeft geluisterd. Beschrijf wat je doet, hoe je deze oefening uitvoert en wat de reden erachter is.

Bewaar je papier zorgvuldig. Aan het eind van de module pak je het erbij. Je hebt dan veel bijgeleerd over werkvormen. Verander je iets aan je idee? Of blijft je werkvorm staan?

Deel je werkvorm de laatste dag in de groep uit. Zo heb je al een aantal extra energizers bijeen waar je uit kunt putten. Misschien doen we de jouwe wel. Om even op te frissen.