4. Creatief Leven, – het werk vooraf
Doelen en resultaten
In deze korte les benoemen we nogmaals het voortraject tot aan de cursus en je voorbereiding van de cursus. Zodat je bewuste keuzes maakt wanneer en hoe je de cursus geeft. Zodat je optimaal voorbereid aan de slag gaat. Dat geeft jou de beste start. Deze les bevat geen examenstof, behalve de toelichting op de voor- en na meting.
Hoe werf je cursisten?
Werving
Er zijn diverse manieren om aanmeldingen voor de cursus te krijgen.
Dat begint al bij de wijze waarop je de cursus aanbiedt. Op dit moment kennen we de volgende werkwijzen bij de specialisten:
- Je bent professional binnen een organisatie en je geeft de cursus onder de vlag van deze organisatie
- Je bent ZZP en je wordt ingehuurd door een gemeente of een organisatie om de cursus te geven. De deelnemers kunnen tegen verlaagd tarief dan wel kleine eigen bijdrage meedoen
- Je bent ZZP en je werft via eigen kanalen klanten die zelf betalen voor hun cursus
De manier waarop klanten binnenkomen kan dus ook sterk verschillen. Via verwijzing, door aanmelding binnen een organisatie of via eigen werving.
Het is eerder benoemd: zorg voor scheiding van de functies. Als het maar even kan, zorg er dan voor dat het intakegesprek of verwijzende gesprek gedaan wordt door anderen dan degene die de cursus geeft. Belangrijk argument hiervoor is dat tijdens een eerste gesprek, of het traject van verwijzing, mensen vaak toch over hun problemen vertellen. Er is een communicatiepatroon gevestigd met iemand. In de cursus wil je anders communiceren. Dat gaat veel beter wanneer de leden van de groep nog geen communicatiepatroon gebaseerd op problemen gevestigd hebben met de groepsbegeleider.
Verwachtingen
Het is voor het succes van de groep van belang dat je geen uitval hebt vanwege verkeerde verwachtingen. Wanneer een organisatie een groep cursisten formeert en jij wordt als specialist eenzaamheid ingehuurd, zorg er dan voor dat men heel goed ziet wat de criteria voor deelname zijn. En dat dit helder wordt besproken.
- Weten, willen en kunnen… iemand moet echt eigen verantwoordelijkheid en inzet hebben. Iemand moet willen veranderen en in staat zijn zelfstandig huiswerk te maken.
- Creatief Leven is niet bedoeld als vriendenclubje
- Creatief Leven is geen knutselclub
Niet iedereen die betrokken is bij het werven van cursisten of bij het geven van informatie over de cursus hoeft een Specialist Eenzaamheid te zijn. Maar wel is het belangrijk dat iedereen in de keten beschikt over de juiste kennis en vaardigheden voor zijn rol. Bespreek met betrokken professionals mogelijkheden om zich te bekwamen in het voeren van een gesprek over eenzaamheid en diagnostiek en verwijzing. Attendeer op het gebruik van de eenzaamheidstest wanneer iemand twijfelt over haar of zijn gevoelens.
Informatiebijeenkomst, geen intakegesprek
Wat je kunt organiseren, (of aanbieden aan de organisatie) is een informatiebijeenkomst. Dit is nadrukkelijk geen intake. Die is ook niet nodig voor de cursus. Je krijgt tenslotte ook geen intake wanneer je op yoga of een cursus tekenen gaat.
Tijdens deze bijeenkomst vertel je helder wat mensen kunnen verwachten, wat de cursus inhoudt, voor wie deze bedoeld is, wat het kost, wanneer het is etc. Men heeft dan al kennis gemaakt met jou en elkaar. Om te proeven doe je al een of enkele oefeningen. Daarna kunnen de aanwezigen hun keuze om mee te doen zelf bepalen. Ook tijdens deze bijeenkomst zorg je ervoor dat er niet over problemen wordt gepraat.
Bij particuliere werving is het aan te bevelen voor zo’n ‘informatieve workshop’ een bijdrage te rekenen. Anders werf je mensen die niet kunnen betalen, blijkt uit ervaring. Mooi aanbod kan zijn dat iemand deze als korting terugkrijgt wanneer hij inschrijft voor de cursus.
Niet goed geld terug
De cursus is effectief. Sommige specialisten werken zelfs met een niet goed geld terug garantie. Gezien de over-all resultaten is dat een realistisch aanbod. Daaraan is natuurlijk wel gekoppeld dat de deelnemer alle lessen heeft gevolgd en het huiswerk heeft gemaakt. Dit aanbod kan net het verschil maken en iemand van een twijfelaar een beslisser maken.
Ervaart iemand werkelijk geen enkele verandering? Dan krijgt hij zijn geld terug. Je kunt hierbij eventueel gebruik maken van het formulier, om te bekijken of iemand dit hetzelfde heeft ingevuld. Met leeftijd en geslacht is dit meestal terug te vinden.
Eigen praktijk
Het is niet aan ons je te vertellen hoe je klanten kunt werven. Uit ervaring weten we dat dit aspect nogal eens wordt onderschat. We hebben te maken met een product/dienst die nog niet bestaat in de hoofden van het grote publiek. Daarom is het nodig dat je heel goed bedenkt voor wie je eigenlijk wilt werken, wie je tot klant wilt hebben. Zorg voor een goede voorbereiding, een marketingplan en een bedrijfsplan. Vraag daar zo nodig hulp bij.
De naam Creatief Leven
Er zijn tal van manieren om een cursus tegen eenzaamheid te benoemen. De keus is niet voor niets gevallen op Creatief Leven: je geeft je leven vorm, je leeft creatief. Het enge woord ‘eenzaamheid’ staat pas in de ondertitel: ‘stap voor stap op weg naar een leven zonder eenzaamheid’. Doordat je de naam Creatief Leven gebruikt genereer je meer bekendheid en zelf kun je gebruik maken van de bekendheid die landelijk al voor de cursus aanwezig is. Je maakt het jezelf en je collega’s moeilijk als je kiest voor een andere naam. Daarom staan wij dat ook niet toe in ons netwerk.
De voor en na meting
Intake – Outtake
Je wilt natuurlijk weten of de cursus heeft geholpen. Dat willen wij van Faktor5 zeker weten.
Daarom is het een verplichting dat je in elke groep tijdens de eerste bijeenkomst en de laatste bijeenkomst een formulier laat invullen door de cursisten. Dit doen ze anoniem. Alleen leeftijd en geslacht wordt ingevuld.
Na elke afgeronde cursus stuur je deze formulieren (of een scan / kopie) op naar Faktor5. Mocht iemand vroegtijdig gestopt zijn, dan heb je één intake meer dan het aantal out-take formulieren. Dat is niet erg.
Faktor5 kan door deze metingen bewijs opbouwen dat de cursus effectief is. Inmiddels beschikken we al over een rapport waarin de effectiviteit op basis van een aantal groepen aantoonbaar is. Een samenvatting hiervan vind je op de website van eenzaamheid.info.
Evaluatie
Voor jezelf kun je kiezen om de cursisten een inhoudelijke evaluatie in te laten vullen. Tips hierbij zijn:
- Houd het kort, 4 vragen is genoeg
- Als je de evaluatie wilt gebruiken als referenties, vraag dan expliciet om toestemming. En laat dat op het formulier aankruisen
- Gebruik alleen de voornaam, of spreek af dat je een andere voornaam gebruikt.
De voorbereiding per les
We hebben het vaker benoemd. Jij brengt straks als groepsbegeleider net je eigen accent aan.
Dat doe je in je voorbereiding, met jouw persoonlijkheid, met de keuze voor werkvormen, met de cadeautjes die je kiest, de aankleding van de zaal, etc. In coaching zeggen we ook wel: jijzelf bent het belangrijkste instrument.
De één houdt van een globale voorbereiding en laat zich leiden door wat er gebeurt in de groep. Een ervaren cursusleider zal dat herkennen. De ander wil graag tot in de puntjes voorbereid zijn. Zeker als je deze cursus nog niet vaak hebt aangeboden is dat verstandig.
Doe wat bij je past. Zorg dat jij met een prettig gevoel aan elke les begint.
Maar….
- Houd je wel aan het programma van Creatief Leven. Je kent nu de overwegingen, de onderbouwing van de methodiek. Je weet dat elke stap doordacht is opgenomen. Je kunt geen delen overslaan.
- Wees flexibel, reageer op de dynamiek van de groep, maar houd ook de regie. Zorg ervoor dat essentiële zaken aan bod zijn geweest.
- Zorg voor veiligheid met een beetje chaos.
Verderop in de module krijg je een draaiboek per les van Creatief Leven. Dat is een stevige steun in de rug bij de voorbereiding en uitvoering.
De opdracht
Bij deze les past zelfreflectie. Ga eens bij jezelf te rade.
- Welke voorbereiding past bij jou? Met welke voorbereiding werk jij het meest plezierig? Wat geeft het beste resultaat voor jezelf en voor de ander?
- Schrijf je bijbehorende kwaliteiten voor jezelf op.
Deel dit met je intervisiegroepje en vraag elkaar om kwaliteiten van de ander aan te vullen.