De woordspin Copy

Prietpraat

Kijk niet neer op het weer! Flauwe praatjes dienen een doel, al is jou dat doel misschien nooit duidelijk geworden. Ze zijn als smeerolie in een gesprek. Ze zijn nodig om te zorgen dat je niet alleen over werkelijk serieuze dingen hoeft te praten, ze zorgen ervoor dat je af kunt stemmen op elkaars stem, houding en manier van doen. Ze zorgen ervoor dat je, doordat je over dezelfde neutrale dingen praat, elkaars lichaamstaal kunt leren herkennen. Ze zijn belangrijker dan je tot nu toe misschien dacht!

Wat is een Woordspin?

Een woordspin (een kaart van je ‘denkomgeving’) is een instrument om als het ware toegang te krijgen tot je denkprocessen. Het zorgt ervoor dat je al je hersenkracht tegelijk kunt gebruiken. Woorden, getallen, beelden, logica, ritme, kleur en ruimtelijk inzicht. Op deze manier krijg je toegang tot de werkelijke kracht van je brein. Er wordt beweerd dat mensen maar 1% van hun hersenpotentieel gebruiken en dat dit een manier is om in elk geval een beetje meer te benutten! Ik wil dat wel met een korrel zout nemen, maar het maken van een woordspin maakt het je wel mogelijk om eens op een andere manier naar dingen te kijken.

Je gebruikt het als je voor jezelf bepaalde situaties helderder wilt krijgen of als je bepaalde stof moet leren. Het is eind jaren zestig van de vorige eeuw ontwikkeld door Tony Buzan. Hij was niet de eerste, hoor, die ermee werkte, maar hij is er wel beroemd mee geworden. Momenteel wordt het door miljoenen mensen over de hele wereld gebruikt. Wil je er meer over weten, op het internet is er genoeg over te vinden.