Hoe gaat het met je? Copy

Heb jij structuur in je leven? Voel je je goed? Kun je je redden?

Een mens heeft inkomen en structuur nodig. Ervan uitgaand dat we in elk geval een basisinkomen hebben in Nederland, dan blijft het feit dat we structuur nodig hebben. Een baan geeft die structuur. Je moet op tijd opstaan, je moet naar je werk, je moet je behoorlijk aankleden, je wordt geacht enig contact te hebben met collega’s. Je komt op vaste tijden thuis en gaat op vaste tijden weg. Die patronen (daar heb je ze weer!) geven een mens houvast. Zonder dat houvast ben je iedere dag opnieuw aan het bedenken hoe je je leven invult. Dat is op den duur doodvermoeiend.

Depressief?

Je zou van ellende in je bed blijven liggen. Dat is dan ook iets wat veel mensen doen die geen werk of structuur in hun leven hebben. Je zult jezelf dan toch bij de arm moeten nemen, dat verkeerde patroon doorbreken en zorgen dat je voor jezelf structuur aanbrengt. Sta op een vaste tijd op, geef jezelf dagelijks lichaamsbeweging en zorg voor een doel in je leven. Regelmaat is een grote hulp bij het volhouden van een nieuwe activiteit. Structuur geeft je houvast in je leven.

Daarnaast geeft een baan natuurlijk nog wel meer. Contacten, mogelijkheid om je te ontplooien, en gewoon van huis zijn, het hoort er allemaal bij. Een betaalde baan heeft daarnaast nog eens een extra bonus: waardering in de vorm van geld.

Ik heb het in deze les gehad over keuzes maken. Keuzes die je leven beïnvloeden. Keuzes die er toe doen, die je een vorm van betrokkenheid geven bij het leven. Keuzes die je vanuit je hart maakt. Keuzes om wel of niet alleen te zijn in de toekomst, om de dingen te doen waar jij gelukkig mee zult zijn, waarbij je de mensen zult ontmoeten die dezelfde interesses en waarden zullen hebben als jij. Maak ze. Kies ok voor structuur en ritme in je leven. Het helpt je.

Blokkeer je?

Weet je echt niet wat je wil, dan is er meer aan de hand. Het kan zijn dat je hulp nodig hebt van een psycholoog. Het kan zijn dat je er zelf achter kunt komen. Misschien durf je niet. Misschien denk je dat al die mooie plannen toch nooit iets worden. Dan zal ik je nog iets vertellen. Ieder mens wil dingen. Al is het maar ’s ochtends een boterham. Niets komt een mens zomaar in de mond vliegen. Zelfs voor het krijgen van een boterham moet je dingen doen. Dat kun je. Dat heb je geleerd. Zo is het met alles. Alles wat door een mens gedaan kan worden kan door jou gedaan worden. Probeer dat gewoon maar eens met iets uit. Doe iets. Doe iets geks. Verbaas jezelf. Vertrouw op jezelf. Zet een stap en kijk wat de volgende stap wordt.

Als je het echt allemaal niet ziet zitten en je overweegt naar ‘de hulpverlening’ te stappen, wil ik je dit voorhouden: die stap is ook een grote stap. Als je dat kunt, kun je ook wel je eigen leven vormgeven door een stap te doen in een andere richting. Het geeft je gegarandeerd meer bevrediging, en je kunt het! Zeg zou zelf, is er een reden waarom je wel naar een psycholoog zou durven stappen en niet bijvoorbeeld naar een vereniging waar ze dingen doen die jij leuk vindt? Je doet toch ook deze cursus?

Wie het lef heeft om hieraan mee te doen, kan (bijna!) alles!