1. Introductie

Inleiding

Welkom! We zetten ons in om een stevige opleiding voor je te verzorgen, zowel hier online als tijdens de live-dagen. We wensen je toe dat je niet alleen leert waar je voor gekomen bent, maar dat je bovendien in deze opleiding een fijne tijd zult hebben.

Belangrijk om te weten

  • Dit online programma is opgedeeld in modules die parallel lopen met de live opleidingsdagen. Het slimst is wel om voor aanvang van de volgende module de inhoud van de lopende module helemaal afgewerkt te hebben.
  • Hoewel je je eigen tempo kunt bepalen adviseren we je om regelmatig te studeren. Dat levert de beste resultaten op. Natuurlijk mag je vooruit werken, zodat je al weet wat de volgende module gaat inhouden, maar het is niet nodig. Na de laatste module heb je nog genoeg tijd om de theorie te leren.
  • Elke module van dit programma heeft een aantal lessen, die verschillende stappen bevatten. Daarin vind je video’s, teksten, bijlagen, opdrachten, samenvattingen en verwijzingen.
  • De lessen kun je op je desktop, ipad, tablet of smartphone bekijken.
  • Navigeren tussen de modules en lessen kan met de knoppen. Je kunt ook de ‘volgende les’-knop gebruiken om naar de volgende les te gaan.
  • Besteed ruim de tijd aan de opdrachten. Neem ook zeker de tijd om de opdrachten te laten bezinken. Ga af en toe eens terug naar een eerdere les.
  • Dit programma werkt het beste als je het combineert met toepassen in de praktijk. Probeer daarom met behulp van de opdrachten, voor zover dat van toepassing is, in je werk te oefenen.
  • Sommige opdrachten moet je insturen, andere niet. Overleg bij twijfel met je docent.
  • Van elke bijeenkomst maak je een verslag van het geleerde. Let op! Dat is dus niet alleen de stof die is besproken, maar zeker ook de oefeningen en energizers. Die zijn namelijk niet alleen functioneel in jouw opleiding. Je kunt ze toepassen met jouw cliënten, ze maken een belangrijk onderdelen uit van de methodiek. Het maken van het verslag dient twee doelen: 1. doordat je noteert wat je aan stof krijgt, onthoud je het beter en 2. het is voor de docent een manier om te controleren of de stof goed is uitgelegd. Stuur het op binnen een week na de bijeenkomst.
  • Je vormt met andere studenten een intervisiegroep. Jouw groep wordt na module 2 samengesteld. Ons advies: oefen regelmatig samen en deel je kennis.
  • Download de pdf’s die je tegenkomt. Daarna kun je ze openen en lezen. 
  • Bij aanvang van de opleiding vragen we je jouw ‘persoonlijke project’ in te sturen. Jouw wensen en verwachtingen ten aanzien van wat je met het geleerde wilt gaan doen. We zullen je af en toe vragen tussentijds en aan het eind van de opleiding naar de stand van jouw project te kijken. Dit is geen examenstof.
  • We willen dat jij helemaal bij de tijd bent als het gaat om de aanpak van eenzaamheid. Deze opleiding is state-of-the-art. Dat wil zeggen dat we de meest recente wetenschappelijke onderzoeken verwerken in onze lessen. De lessen zijn daarom een dynamisch geheel. Houd nieuwe inhoud in de gaten!

We wensen je veel succes op jouw route om jezelf straks ‘Specialist Eenzaamheid’ te mogen noemen.

Namens de docenten,

Jeannette Rijks

Introductievideo

Bekijk de video over het team van Faktor5

Eerste kennismaking met de wereld van eenzaamheid

Bekijk de video over soorten eenzaamheid

Bekijk de video over patronen 

Materialen om te downloaden

Download, bewaar en lees het module 1 document: Wat is eenzaamheid?

Download, lees en bewaar het module 1 document: Vier denkrichtingen in Nederland (is besproken in de masterclass bijscholing 2022)

Download, bewaar en lees het module 1 document: Soorten Eenzaamheid

Download, bewaar en lees het module 1 document: Verdieping Waarden


Andere bronnen

Natuurlijk wil je ook wel eens horen hoe anderen erover denken. Daarom volgen hier een paar filmpjes. Eerst Eric Schoenmakers, docent aan de Fontys in Eindhoven, die als gerontoloog actief is. Daarna een filmpje van Anja Machielse, die zich enorm inzet om het leven van zeer oude geïsoleerde mensen onder de aandacht te brengen en hun eenzaamheid te verminderen. Daarna een Engelstalig filmpje van Kurzgesagt. Het is interessant om eens te vergelijken of iedereen het over hetzelfde heeft. Tot slot het filmpje van het Eenzaamheid Informatie Centrum, een uitgave van Jeannette Rijks.

Eric Schoenmakers over eenzaamheid

Anja Machielse over wat eenzaamheid is:

Hier is de video van Kurzgesagt:

De voorlichtingsfilm die op Eenzaamheid Informatiecentrum staat: