Jezelf laten zien, laten kennen Copy

In hoofdstuk zeven werd nog eens benadrukt wat het belang is van zelfkennis. Van weten wat je kunt, wie je bent, wat je behoeften zijn. Nu dat in grote lijnen in kaart hebben gebracht heb je in het vorige hoofdstuk nu toegang op een rijtje gezet. Het maakt niet uit of je iemand bent die jaren en jaren vooruit wil kijken of dat je je liever wilt beperken tot het komende jaar. Het gaat erom dat je jezelf een doel stelt zodat je een plan kunt maken om dat doel te bereiken.

Weet je nog?

  • Wie ben ik
  • Waar sta ik nu, wat is mijn situatie
  • Hoe tevreden ben ik
  • Wat wil ik anders
  • Hoe gaat me dat lukken

Als het goed is heb je alle punten van het lijstje afgewerkt, en ben je nu klaar voor het grote werk. Je plan is uitgewerkt, je doel is duidelijk. Het kan zijn dat je in de loop van de tijd andere wensen of verlangens krijgt. Omstandigheden kunnen veranderen, je kunt andere inzichten krijgen. Bij andere levensstadia horen andere opvattingen en wensen. Je hebt in deze cursus dit gedaan:

  • Jezelf beter leren kennen, op een andere manier naar jezelf gekeken. Je wensen en verlangens verduidelijkt.
  • Je bewust geworden van wat er in de wereld aan mogelijkheden zijn op het gebied van werk (al dan niet betaald) en hobby.
  • Een plan gemaakt voor je toekomst.

Zoek alleen vrienden op plaatsen waar je zelf gevonden zou willen worden.

Je weet dat ieder van ons een heleboel in huis heeft. Je bent je meer dan vroeger bewust geworden van de dingen die je zelf kunt, die je zou willen en die je zou kunnen bereiken. Dat je goede kwaliteiten hebt en dat je jezelf goed vindt zoals je bent. Je hebt een pakket informatie over jezelf verzameld waar je u tegen zegt. Je hebt je wensen voor jezelf duidelijk gemaakt en ze op papier gezet. Je hebt ervaren dat je een doel kunt bereiken (je bent tenslotte tot hier gekomen, nietwaar?) Je kunt de andere doelen ook bereiken.Wat de mens tot een bijzonder dier maakt, is het feit dat hij in staat is de wereld te beïnvloeden. Daarmee is hij ook verantwoordelijk voor de wereld.

Communicatie

Je weet dat je je moet binden aan de wereld, aan anderen, om je volledig mens te voelen. Je hebt geleerd dat wat de meeste mensen drijft is: aandacht krijgen. Het is daardoor eigenlijk heel eenvoudig met anderen in contact te komen, ook in wezenlijk contact. Je moet simpelweg een ander aandacht geven. Werkelijke aandacht. Wees belangstellend, vraag naar die ander, en luister ook naar wat die ander zegt. Laat merken dat je interesse hebt voor die ander. Dat is aandacht geven, en veel mensen zijn er niet in geoefend. Aandacht krijgen, dat lukt ons allemaal, maar werkelijk aandacht geven is iets wat heel veel mensen bewust moeten leren doen. Pas als je iemand oprecht aandacht geeft mag je verwachten dat er werkelijk contact komt. En dan moet jij ook wat van jezelf geven.

Laat je kennen

Pas als je jezelf aanbiedt, als je laat zien wie je bent, kun je gekend en dus gewaardeerd worden. Je moet jezelf laten zien, laten kennen, en dan kun je verwachten dat anderen dat ook in jouw richting doen. Jezelf. Dus niet: zoals je denkt dat die ander leuk met iemand zou staan praten, maar jij, zoals je zelf bent. Dus: steek je nek uit, dat is echt de enige manier om met anderen in wezenlijk contact te komen. Durf je dat niet, dan blijft het leven bij een praatje over het weer. En dat wilde je toch niet? Of wel?

Er is geen alternatief voor: mensen ontmoeten.