Kind Copy

Ga jij als een klein kind door het leven?

Wie terugkijkt op haar of zijn leven (en dat hebben we de afgelopen weken gedaan) kan tot de conclusie komen dat ergens onderweg in het leven, de dromen en illusies verloren zijn gegaan. Of dat de dingen wonderbaarlijk anders gelopen zijn dan je ooit had verwacht. Een kind heeft soms verwachtingen van de wereld die misschien op geen enkele manier te realiseren zijn. Een kind (jij?) kan teleurgesteld zijn door het leven. Door ouders, die beter hadden moeten weten of anders hadden moeten zijn.

Superouders bestaan niet

Ieder kind verdient fantastische ouders. Ouders die er altijd zijn, die altijd aandacht hebben, die je nooit op welke manier dan ook kwetsen, die je steunen bij de plannen die je hebt, bij je daden en je voornemens. Ouders die van je houden zoals je bent. Ouders die niet zeuren, die je nooit teleurstellen. Ouders, kortom die je nergens op aarde kunt vinden. Want hoe jouw ouders ook waren, dat ze tekortkomingen hadden is zeker. Net als ieder ander waren ze niet perfect. Sommige ouders hebben er een puinhoop van gemaakt, hun kinderen verwaarloosd of zelfs mishandeld.

Levenslange last

Sommige kinderen zijn het slachtoffer van misdadige ouders, van mensen met een zieke geest. Maar je hoeft niet eens misdadige ouders te hebben gehad om een last mee te dragen uit het verleden. Zelfs een milde straf voor iets wat je niet gedaan hebt kan een diepe indruk achterlaten die een leven lang meegaat. Het kan zelfs zo zijn dat iets dat als een lieve opmerking is bedoeld, door jou is begrepen als kritiek. Je zou de eerste niet zijn die met de teleurstellingen van een kind door het leven gaat. Dat valt niet mee. Daar moet je van af.