6. Modellen, stijlen en meer
Doelen en resultaten
Vanuit onze visie gelden enkele belangrijke uitgangspunten in communicatie. Hierbij vormen de modellen en technieken vanuit het NLP en de zienswijze vanuit de Cognitieve en de Positieve psychologie (o.a. Oplossingsgericht Coachen) het fundament.
In deze les verbreden we onze horizon. Je maakt kennis met diverse communicatiemodellen en -technieken en met communicatiestijlen.
Doel is om je te stimuleren door te gaan met leren, groeien en ontdekken. Om alles uit de kast te halen zo effectief mogelijk te zijn in je communicatie. Op een manier die bij je past.
Je zult begrijpen dat voorwaarde voor toepassen bij eenzaamheid altijd is dat de technieken die je toepast moeten bijdragen aan het doel: cli
enten leren hoe ze beter met eenzaamheid kunnen omgaan.
Communicatietheorie, -modellen, -technieken, -methoden, en -stijlen…
Al die woorden, ze zijn vaak erg verwarrend. Daarom even een korte uitleg.
Communicatietheorie
In de wetenschap is theorievorming een manier om greep te krijgen op de werkelijkheid. Over vrijwel alles in ons leven zijn allerlei theorieën opgebouwd, nu weer eens filosofisch van aard, dan weer puur technisch, steeds afhankelijk van het wereldbeeld van de wetenschapper. Over communicatie zijn tal van theorieën gemaakt. Dat begon in onze westerse wereld bij de oude Grieken, maar ook voor die tijd is er wereldwijd overal gezocht naar manieren om communicatie tussen mensen te begrijpen. Er is misschien geen enkel gebied waarover zoveel theorieën zijn bedacht als over communicatie.
Communicatiemodel
Een model is een schematische voorstelling van de werkelijkheid. Een model laat noodzakelijkerwijs veel details buiten beschouwing. Een communicatiemodel is een model uit de linguïstiek waarin de relaties tussen zender, bericht en ontvanger schematisch worden voorgesteld. Een model geeft dus een idee van hoe communicatie werkt, afgeleid van een theorie. Wij maken veel gebruik van het NLP communicatiemodel.
Communicatietechniek
Communicatietechniek is de manier waarop je communiceert. Onder communicatietechniek vallen onder meer: woordgebruik, zinsbouw, houding, stemgebruik, kijkrichting en zo meer. Hoe je communiceert, of anders gezegd: hoe je het uitvoert, dat is de techniek.
Communicatiemethode
Een methode is een vaste, bedachte manier waarop je iets doet om een doel te bereiken. Padvinders leren hoe je een vuur maakt, op een bedacht, vaste manier. In communicatie is een methode een vorm van aanpak. Een communicatiemethode is bedacht. Het is dan ook een professionele manier van communiceren die gebruikt wordt om een bepaald doel te bereiken. Zo gebruikt de politie een andere methode om mensen te ondervragen dan een leraar om een leerling een mondeling proefwerk af te nemen. Beide zijn bedacht en met een doel en worden door professionals ingezet.
Communicatiestijl
Een communicatiestijl tot slot is de manier waarop iemand communicatie inzet. Het gaat hierbij om de individuele stijl van de persoon. Zo’n individuele stijl kan bepaalde kenmerken bevatten waardoor je zo’n stijl kunt classificeren (van een etiket kunt voorzien). Je kunt kenmerken van de communicatie op verschillende assen uitzetten. Je kunt bij voorbeeld meer of minder directief communiceren, meer of minder gericht op resultaat communiceren, meer of minder open enzovoort. Het is verleidelijk om mensen in te delen naar hun communicatiestijl. Simplificeren ligt hier op de loer.
Minimale eisen aan communicatie
Om het bericht dat men uitzendt effectief te laten zijn, moet volgens Roman Jakobson aan de volgende voorwaarden voldaan zijn:
- het bericht moet context hebben waarnaar verwezen kan worden en die begrijpelijk is voor de ontvanger
- het bericht moet opgesteld zijn in c.q. gebruikmaken van een code die volledig of gedeeltelijk gemeenschappelijk is aan de zender en de ontvanger
- er dient een contactkanaal te bestaan dat zender en ontvanger in staat stelt om in communicatie te treden
(bron: Wikipedia)
Alles wat wij als specialist eenzaamheid doen in communicatie moet bijdragen aan versterken van het vertrouwen en rapport maken, bewustwording van veranderingsopties en veranderbereidheid.
Waarom is het kennen van meerdere modellen, methoden en technieken van belang?
- We willen je uitnodigen en uitdagen om te blijven ontwikkelen en leren. Om alles wat mogelijk bijdraagt aan jouw effectiviteit in communicatie bij eenzaamheid te onderzoeken. Om je bewust te zijn van de criteria waaraan deze methoden en technieken aan moeten voldoen. Om ook na de opleiding te blijven groeien.
- Als specialist eenzaamheid zul je vragen krijgen. Vragen over wat er nou zo anders is aan wat jij doet. Maar ook vragen over de methode waar de ander zelf mee werkt. Het is goed om (enige) kennis te hebben van de meest gangbare methoden en technieken. Zodat jij als specialist in staat bent uit te leggen wat wel en niet werkt en waarom niet. en waarom je kiest voor bepaalde technieken.
- Kennen en herkennen van stijlen en meerdere stijlen kunnen toepassen, maakt dat je effectiever kunt communiceren.
Communicatie – actuele stromingen
Hier volgt een samenvattende weergave van de meest kenmerkende aspecten van enkele actuele communicatiestromingen. Theorie, methode, model en techniek worden hier soms door elkaar gebruikt. De teksten zijn afkomstig van de leidende instituten die zich met deze stroming bezighouden. De technieken uit al deze stromingen kunnen bij uiteenlopende situaties worden ingezet om bij te dragen aan het versterken van het vertrouwen en rapport maken, bewustwording van veranderingsopties en veranderbereidheid.
Ieder van de genoemde technieken kent een eigen waarde, maar tegelijk is er ook sprake van een duidelijke overlap van visie en aanpak. De summiere informatie doet ongetwijfeld onvoldoende recht aan het werk wat eraan ten grondslag ligt. Deze informatie is dan ook bedoeld ter aanvulling op het scala aan mogelijkheden en invalshoeken en ter verrijking van het palet aan kennis en vaardigheden van onze trainees. In het kader van deskundigheidbevordering moedigen wij onze trainees dan ook van harte aan om zich zo breed mogelijk te oriënteren dan wel te verdiepen in methodes die aanspreken. Immers: “Meesterschap kenmerkt zich door de moed om leerling te blijven” – een citaat toegeschreven aan Confucius.
Presentie methode
Ontwikkeld ca. 2001 – Prof.dr. Andries Baart bron: www.presentie.nl
Hoofdlijnen:
- Aangaan van een specifieke, intense betrekking door oprechte aandacht en toewijding. Ook wel genoemd ‘relatiegestuurde aanwezigheid’, waarbij de essentie is het ‘naast iemand staan’. Met behulp van aansluiten op gebied van taal, logica e.d. (afstemmen en rapport maken). De relatie staat voorop.
- Dan pas kan blijken wat de hulpverlener voor de ander kan betekenen, welke nood of verlangen het gaat. De relatie staat voorop, het probleemoplossend handelen volgt en de rol van de hulpverlener vormt zich gedurende het proces.
- Er is geen hulpvraag, maar er wordt uitgegaan van “wat er voor de ander op het spel staat”.
- Vervolgens wordt ingezet “wat gedaan moet worden”, min of meer (tijdelijk) los van beperkingen.
Deze benadering kenmerkt zich voornamelijk door met oprechte aandacht ‘naast de ander gaan staan’ en vanuit dienst positie te kijken naar wat nodig is en dit bepaalt vervolgens ook de rol van de hulpverlener.
Motiverende gespreksvoering
Motiverende gespreksvoering, ontwikkeld door Miller en Rollnick, is een op interactie gerichte gespreksmethode, gebaseerd op het gedachtegoed van Carl Rogers. Hij was Psycholoog/psychotherapeut, grondlegger van de humanistische psychologie en van de cliënt georiënteerde therapie. Aanvankelijk is dit ontwikkeld t.b.v. de verslavingszorg maar inmiddels wordt deze methode breed ingezet in verschillende werkvelden waar gewerkt wordt aan verandering en groei van mensen.
De methode is directief en bewust gericht op verandering, waarbij motivering en veranderen van weerstand centraal staan. De autonomie van de cliënt wordt altijd gerespecteerd en de redenen voor verandering ontstaan uit de waarden en doelen van de cliënt zelf. Het is een coöperatief proces van besluitvorming.
Vier algemene principes als grondslag van de methode:
- Druk empathie uit:
aanvaarding schept mogelijkheden, reflectief luisteren en ambivalentie is normaal
- Ontwikkel discrepantie;
cliënt draagt argumenten voor verandering aan, discrepantie tussen huidige situatie en doelen & waarden motiveert verandering
- Beweeg mee met weerstand;
weerstand is een signaal voor noodzaak van een andere reactie (bijv. herkaderen), de cliënt is de bron van oplossingen, vermijd discussie
- Ondersteun persoonlijke effectiviteit;
cliënt is verantwoordelijk voor het kiezen en uitvoeren van verandering, het vertrouwen van de cliënt in de verandering is een belangrijke motivator
In de aanpak van motiverende gespreksvoering zijn reflectief luisteren, versterken van eigen sterke punten (o.a. door herkaderen en positief bekrachtigen) en het oproepen van ‘verandertaal’ essentiële technieken. Het stellen van doelen en eigen keuzes voor uitvoering geven richting aan het veranderproces, waarbij gewerkt kan worden met veranderplannen.
Er zijn redelijk wat overeenkomsten tussen Motiverende gespreksvoering en Oplossingsgericht werken, tevens zijn er sterke overeenkomsten met delen uit andere technieken w.o. NLP (herkaderen, associatie en dissociatie, weerstand bestaat niet etc.).
Rollnick en Miller (1995) beschrijven als specifieke, te trainen technieken die kenmerkend zijn voor motiverende gespreksvoering:
– Reflectief luisteren: doelen van het reflecteren zijn het tonen van empathie voor de cliënt, het bevestigen van zijn gedachten en gevoelens en hem te helpen door te gaan met het proces van zelfontdekking. Reflecties hebben betrekking op verschillende niveaus van complexiteit en diepte, variërend van het begrijpen van de inhoud van wat een cliënt zegt tot het onderzoeken van de betekenis van gevoelens.
– Omgaan met weerstand: motiverende gespreksvoering lijkt meer op een dans, waarin de therapeut meebeweegt met de cliënt om de cliënt te helpen weerstand te overwinnen en stappen te zetten in de richting van verandering, dan op een worstelwedstrijd waarin de cliënt en de therapeut als tegenstanders tegenover elkaar staan.
– Agenda bepalen en toestemming vragen: door cliënten te vragen wat zij willen bespreken in het gesprek verzekert de hulpverlener zich ervan dat die cliënten actief en bereidwillig deelnemen aan het proces. Dit kan ook inhouden dat de cliënt bepaalt over welk gedrag hij wil praten en welk doel de sessie of de interventie in het algemeen heeft.
– Uitlokken van verandertaal: motiverende gespreksvoering gaat ervan uit dat individuen meer accepteren en eerder handelen wanneer zij iets zelf willen. Hoe meer een individu zijn eigen keuze verdedigt, des te groter zal zijn toewijding daaraan zijn. Daarom proberen hulpverleners uitspraken aan hun cliënten te ontlokken waarin die laten merken hoe gemotiveerd zij zijn om te veranderen en of zij menen hiertoe in staat te zijn.
Boektip: Motiverende gespreksvoering – William Miller & Stephen Rollnick
Informatie: dossier Nederlands Jeugd Instituut
Geweldloze communicatie
Bron: www.geweldlozecommunicatie.org
Geweldloze Communicatie is ontwikkeld door Marshall Rosenberg en leidt wereldwijd tot het oplossen en voorkomen van conflicten, concrete verheldering van communicatie en heling van relaties. Zoals ze zelf zeggen: “Het is een dynamische taal van overvloed en gelijkwaardigheid”.
Geweldloze Communicatie richt zich op:
- Waarneming: wat we zuiver waarnemen (niet hoe we daarover oordelen)
- Gevoel: hoe we ons voelen bij die waarneming (niet hoe we erover denken)
- Behoefte: als basis van wat we voelen (verantwoordelijkheid nemen)
- Verzoek: concrete actie voorstellen om het leven te verrijken (geen eis)
- Intentie: Alles wat we doen of niet doen, zeggen of niet (durven) zeggen, doen we om een behoefte te vervullen. De intentie van GC is om, doordrongen van dit besef, steeds meer te luisteren, spreken en leven vanuit verbondenheid met & respect voor eigen en andermans behoeften.
Essenties van Geweldloze Communicatie (GC)
Bij GC gaat het om empathisch contact met onszelf en met anderen. Bij GC gaat het om waarnemen zonder te oordelen, communicatie zonder interpretatie vanuit het waardevolle menselijke inlevingsvermogen. Vanuit de visie van Rosenberg ligt de belangrijkste oorzaak van wereldproblemen (geweld, oorlogen, onbegrip etc.) in basis in een verkeerde manier van communiceren.
Problemen kunnen worden voorkomen of opgelost door o.a. te communiceren vanuit waarneming zonder te oordelen over de ander of dat wat niet bevalt, alleen feiten benoemen, door te benoemen wat het effect daarvan op de ‘mij’ als persoon is en door concreet de eigen behoefte aan te geven. Simpel gesteld: Wat gaat er in mij om en wat gaat er in jou om en hoe kunnen we samen zorgen dat het leven mooier en rijker wordt.
De ‘kreet’ “Wil je geluk of gelijk?” sluit mooi aan bij GC. GC wordt ook wel aangeduid als de giraffetaal, metafoor voor taal vanuit het hart, die staat tegenover de wolf die symbool staat voor de taal die uit elkaar drijft.
Geweldloze communicatie heeft duidelijke parallellen met de methodiek van Thomas Gordon
Boektip: Geweldloze Communicatie – Marshal B. Rosenberg
Werkboek Geweldloze Communicatie – Lucy Leu
Gelijk hebben of gelukkig zijn? – Marshal B. Rosenberg
Gordon methode
Ontwikkeld door Thomas Gordon, Amerikaans psycholoog, mede grondlegger (samen met Rogers en Maslow) van de humanistische psychologie. Bekend om de introductie van zijn communicatiemethode die uitgaat van gelijkwaardigheid in(communicatie en relaties, actief luisteren en ‘ik’- boodschappen. Als eerste bekend geworden vanwege het effect van zijn methode in opvoedrelaties, waarmee hij een stempel heeft gedrukt op de democratisering binnen de opvoeding. De Gordon methode is goed ingevoerd in het onderwijs. Vanwege het positieve effect op de communicatie is de methode ook breder ingezet, bijv. bij relatietherapie.
Kenmerken van de Gordon methode:
- Alle mensen (ook kinderen zijn mensen!) hebben behoeftes die ze graag vervuld zien
- Mensen (ook ouders) zijn niet verantwoordelijk voor het gedrag van de ander
- Onaanvaardbaar gedrag komt voort uit (onvervulde) behoeftes
- Door acceptatie en actief luisteren helpt men de ander om zelf oplossingen te vinden
Gordon gaat uit van de zgn. ‘ik;-boodschappen, gekoppeld aan het persoonlijk gevoel (emotie) en de aanleiding (feiten). Bij voorbeeld: Ik – ben boos – omdat ik lang moet wachten, Ik – voel me verdrietig – omdat ik denk dat ik het nooit goed doe..
Boektip: Luisteren naar Kinderen – Thomas Gordon
Gelukkige relaties – N. Burch & Thomas Gordon
NLP communicatie model
NLP behandelen we in een apart document en in een apart filmpje. Omdat je NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren, kunt beschouwen als een van de communicatiemodellen behandelen we het hier ook.
NLP is meer dan alleen een communicatiemodel. Het biedt een model van menselijk gedrag, door onderliggende processen en functies te beschrijven. Deze kennis wordt vervolgens gebruikt als richtlijn voor handelen, ook in communicatie. NLP is bovendien een systeem gericht op gedragsverandering, zodat het alleen al daarom meer is dan een communicatiemodel alleen.
Uitgangspunten van NLP
We nemen de buitenwereld waar via onze zintuigen. Via een intern proces worden de zintuiglijke waarnemingen omgezet in externe gedragingen. Dit proces (van waarneming tot gedrag) wordt weergegeven in het NLP communicatiemodel.
Het NLP Communicatiemodel is een model dat onder andere antwoord geeft op de vraag: “Hoe nemen we waar en hoe reageren we op de buitenwereld?” Communiceren kun je niet niet doen. Je communiceert altijd. In interactie met iemand anders is jouw communicatie van invloed op de reactie van de ander. Het proces van communicatie kan heel mooi worden beschreven aan de hand van het NLP-communicatiemodel. Het model is een weergave van de werkelijkheid. Het beschrijft op een eenvoudige manier hoe iemands persoonlijkheid werkt.
Per seconde komen er miljoenen bits aan data aan informatie op ons of. Ons brein filtert deze data door 3 onbewuste processen, namelijk: weglaten, vervormen en generaliseren.
Schematisch is dit als volgt voor te stellen:

Op basis van onze waarneming en de onbewuste filtering van deze informatie vormen we een interne voorstelling, oftewel een gedachtenpatroon. Deze interne voorstelling is opgebouwd uit beelden, geluiden, gevoelens, interne dialoog (woorden die je tegen jezelf zegt), geur en smaak. De interne voorstelling en de fysiologie (onder andere houding en biochemische processen) hebben een belangrijke wisselwerking met elkaar. Hieruit ontstaat de stemming en de stemming stuurt uiteindelijk het gedrag en het resultaat. Dit is geen eenrichtingverkeer. Het is een continue proces van feedback en feedforward.
Voordat de interne voorstelling tot stand komt wordt de informatie vanuit de buitenwereld gefilterd. Op onbewust niveau wordt een keuze gemaakt welke prikkels doordringen tot de interne voorstelling en welke niet. We filteren de informatie op basis van ons begrip van tijd en ruimte, materie en energie, ons taalvermogen, onze herinneringen, beslissingen, metaprogramma’s, waarden, overtuigingen en attitudes.
Iedere mens heeft daardoor een unieke waarneming (perceptie) van de wereld. De werkelijkheid (het gebied) bestaat uit veel meer informatie dan we bewust waarnemen. Onze interne voorstelling kan onmogelijk de werkelijkheid bevatten. Alfred Korzybski zegt het zo in zijn boek Science and Sanity (1933): ‘de kaart is niet het gebied’.
Echt leren doe je het alleen in de praktijk, in een goede training. Dus wil je je werkelijk alle aspecten van NLP eigen maken, dan kun je daar het beste een opleiding voor volgen. In onze opleiding krijg je overigens meer dan voldoende ervan mee om je in de praktijk te ondersteunen in de aanpak van eenzaamheid en in je eigen communicatie binnen en buiten je werk.
Boekentip: NLP voor Dummies door Romilla Ready en Kate Burton
Communicatiestijl
Als eerder beschreven, communicatiestijl zegt iets over de wijze waarop je communiceert. Inzicht in je eigen stijl en die van een ander, maakt dat je nog beter bij de ander kunt aansluiten. We behandelen hier het model van Merill en Reid en het DISC model.
Merk op dat het verschil tussen deze beide groot is: ‘Merill-Reid’ gaat over sociale aspecten van gedrag: communicatie en communicatiestijl, het DISC model gaat bovendien over persoonlijkheid, dus dat is veel meer dan alleen communicatie. Het gaat hier om allerlei gedragspatronen.
Deze beide zijn erg bekend in de wereld van coaching en training, daarom besteden we hier extra aandacht aan.
Merrill & Reid – een communicatiestijlmodel
Merrill & Reid, twee Amerikaanse psychologen, ontdekten dat je op basis van drie dimensies redelijk goed kunt voorspellen hoe iemand omgaat met werk en relaties. Die dimensies zijn:
- Assertiviteit
- Taak of mensgerichtheid
- Afstemmingsvermogen
De eerste twee bepalen de 4 communicatiestijlen. Het afstemmingsvermogen tenslotte zegt iets over hoezeer je kunt afstemmen op de stijl van de ander. Dit kun je vergroten door te trainen. Het is een onderdeel van rapport maken.
De 4 belangrijkste communicatiestijlen van Merrill & Reid: de regisseur, de promotor, de supporter, de analyticus
Regisseur / Driver
Drivers zijn erg direct over de resultaten die ze verwachten. Ze zijn in hun communicatie niet bezig met wat andere mensen van hen denken. Ze zijn vaak onafhankelijk en erg direct. Ongewild kunnen ze daardoor anderen kwetsen met ondoordachte woorden, kritiek en wat je zou kunnen noemen over-enthousiasme. Een driver ziet graag wat iets hem/haar kan opleveren, alleen dan ontstaat echte interesse.
Promotor / Expressive
Mensen met een Expressive communicatiestijl willen contact maken en saamhorigheid ervaren. Ze praten graag over gevoelens, spreken luid en hebben een hoog tempo. Ze zijn in staat een aansprekende visie over te brengen. De Expressive kan slecht tegen hiërarchie. Als je hem of haar vertelt wat er moet gebeuren zal dat niet werken. Je roept er weerstand en sarcasme mee op.
Supporter / Amiable
Personen met de Amiable stijl geven en krijgen graag persoonlijke aandacht. Ze communiceren in een rustiger tempo, hebben denktijd nodig en zijn indirect. Ze zullen terughoudend zijn in het vertellen wat ze er écht van vinden. Het helpt om hem/haar stap voor stap mee te nemen in je verhaal.
Analyticus / Analytical
De Analytical is heel concreet en meestal goed voorbereid, en beschikt over veel details. Met hun probleemonderzoekende houding is de Analytical meer gericht op ideeën en concepten dan op relaties en gevoelens. Om aan te sluiten bij iemand met een Analytical voorkeursstijl is het belangrijk de tijd te nemen, oog voor detail te hebben en je te richten op feiten en argumenten.

DISC model – een stijlmodel
Het DISC instrument is een persoonlijkheidsanalyse. DISC geeft mensen een diepgaand inzicht in hun eigen persoonlijkheidsstijl en die van anderen. De DISC beschrijvingen geven in begrijpelijke taal zicht op gedrag en communicatie. In organisaties waar met disc wordt gewerkt word de kleur vaak gebruikt voor de aanduiding van het type.
Uit onderzoek blijkt dat gedragskenmerken kunnen worden gegroepeerd in vier persoonlijkheidsstijlen. Mensen met vergelijkbare stijlen vertonen specifieke gedragskenmerken die gebruikelijk zijn voor die stijl. De letters D, I, S en C vertegenwoordigen de vier persoonlijkheidsstijlen.

De 4 persoonlijkheidsstijlen
DISC staat voor Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieus.
Typerend voor mensen met een hoge D-stijl:
- stellen zich onafhankelijk op
- zijn besluitvaardig en doelgericht
- zijn gericht op resultaten en uitdagingen
- gaan confrontaties niet uit de weg
Typerend voor mensen met een hoge I-stijl:
- praten graag
- zijn enthousiast en optimistisch
- kennen veel mensen en maken makkelijk contact
- staan graag in het middelpunt van de belangstelling
Typerend voor mensen met een hoge S-stijl:
- zorgen ervoor dat ieder het naar zijn zin heeft
- maken graag zaken af
- brengen harmonie en stabiliteit in het team
- werken graag in teamverband
Typerend voor mensen met een hoge C-stijl:
- zijn grondig en nauwgezet met details
- houden zich graag aan de regels
- volgen de procedures of schrijven ze zelf
- zijn diplomatiek in de omgang en zijn analytisch denkers
Het is belangrijk hierbij op te merken dat deze vier stijlen in iedere persoonlijkheidsstructuur aanwezig zijn, echter bijna altijd in verschillende intensiteit. Zoals je ziet is dit meer dan een communicatiestijl, het is meer een indeling naar persoonlijkheid.
Tot slot
Methodisch werken in het sociaal domein
In het begin van dit hoofdstuk is wat gezegd over methodisch werken als algemene term. Methodisch werken wil zeggen dat je niet zo maar iets doet, maar dat er een systeem aan ten grondslag ligt. Je werkt op basis van een theorie (of meerdere theorieën, zogenaamd eclectisch), ook wel evidence-based genoemd. Methodisch werken is in elke discipline zinvol, omdat je dan niet steeds opnieuw het wiel hoeft uit te vinden en omdat dit het mogelijk maakt werk over te dragen. Om mensen te helpen die zich (langer) eenzaam voelen is het nodig methodisch te werken. Het is nodig om neuroplasticiteit te bevorderen en om vaardigheden over te dragen. Dat leren we in de eerdere modules over coaching en ontwikkelingsrichting werken, en we leren het in de module Creatief Leven te integreren.
Let op: mogelijk misverstand!
In het sociaal werk heeft methodisch handelen een heel eigen betekenis gekregen, namelijk werken volgens vaste protocollen, in tegenstelling tot wat ‘burgers’ doen. Het goede is dat op deze manier iedereen weet wat ie op welk moment moet doen. Ook kunnen vaste protocollen vernieuwing in de weg staan. Je kunt meer lezen over methodisch handelen in het sociaal werk op deze website: https://www.bodyofknowledgesociaalwerk.nl/methodisch-handelen
Maak de opdracht
Les 5 was een stevig stuk theorie. Belangrijk is dat kunt aansluiten bij de stijl van een ander, waardoor deze zich begrepen voelt. Het zou eenvoudig zijn als je mensen in voor soorten kon indelen, dan was het leven overzichtelijk. Het Disc Model neigt daar naar. De NLP manier van werken geeft je daarentegen ongelofelijk veel opties en daardoor de meeste flexibiliteit, maar het is wel een hele kluif om dat allemaal te leren. Wij hebben daarom een selectie gemaakt uit NLP technieken om je te helpen goed aan te sluiten bij de communicatiestijl van de ander. Die leer je, online en in de live dagen.
De komende maanden zul je steeds meer oefenen met vragenstellen, je wordt er steeds beter in.
Er zijn veel meer communicatiemodellen dan hier zijn besproken. Zoek er een op, hier via Google Scholar of via een gewone zoekopdracht en werk daarvoor eens de volgende vragen uit:
- Beschrijf kort het model
- Op welke wijze draagt je kennis van dit model bij aan verbetering van communicatie?
Schrijf je opdracht op maximaal 1 A4 tje op en bewaar deze. We borduren er in de volgende les op voort.