NLP stap 3

Wat is Priming?


Primen is een begrip uit de psychologie.

Primen is eigenlijk ‘iets in de week leggen’.  Een zaadje planten, waardoor het idee, begrip of de taak later makkelijker geaccepteerd of uitgevoerd wordt. Het is het aanbieden van informatie, hetzij bewust, hetzij onbewust, waardoor de hersenen al zijn voorbereid op het verwerken van deze informatie.

Waarom doe je het?

Onze hersenen zijn voortdurend aan de slag met de infomatie die ze krijgen uit de omgeving. Wil je mensen dus voorbereiden op wat er gaat komen, dan is het slim om er af en toe al wat over los te laten.

Hoe doe je het?

Je kondigt aan dat je later, dadelijk, vanmiddag, volgende keer… iets gaat vertellen, uitleggen of doen. Dat is de meest eenvoudige manier van primen.

Je kunt ook met woorden primen. Bijvoorbeeld wanneer je samen met je cursisten een liedje wil gaan zingen, dan kun je in het begin van de les bijvoorbeeld praten over muziek. Woorden als: liedje, zanger, zingen etc. kun je dan gebruiken als zachte introductie.

In een NLP opleiding kun je diverse vormen leren. (google maar eens op ‘primen NLP’).

En hier kun je een indrukwekkend voorbeeld van priming vinden.

Voor ons gebruik is het belangrijk dat je priming kunt toepassen, om zaken te vergemakkelijken waarvan je inschat dat je cliënt, je cursisten deze minder makkelijk vinden.