Opdracht 1 – Doe een oproep Copy

Doe een oproep.

Schrijf een tekst voor een advertentie waarin je mensen oproept samen met jou iets te doen wat jij hebt georganiseerd. Dat kan een vakantie zijn die je wilt gaan houden waar je reisgenoten voor zoekt, dat kan een eetgroep zijn, een club die een feest gaat organiseren in je straat, kortom, alles is mogelijk. Neem wel iets wat je in werkelijkheid zou willen doen. Houdt dit bij het maken van een tekst in gedachten.

Tips voor een goede advertentie:

  • Denk vanuit de lezer Wat prikkelt iemand om te reageren op jouw advertentie? Verplaats je in de ander. Wat je organiseert moet interessant zijn voor jouw lezer. Waar zou jij zelf op reageren?
  • Kopregel Een goede, pakkende kopregel is ontzettend belangrijk. Het maakt nieuwsgierig en vraagt om actie.
  • Noem de voordelen voor de lezer
  • Gebruik korte zinnen Gebruik zoveel mogelijk korte zinnen in reclameboodschappen. Er is niemand die lange zinnen leest!
  • Een duidelijke slotregel doet wonderen Sluit je advertentie af met een duidelijke slotregel.
  • Controleer je advertentie teksten Zelfs als je je tekst meerdere malen hebt gecontroleerd, kun je schrijf- en spelfouten over het hoofd zien. Laat je tekst controleren door iemand die hem nog niet gelezen heeft. Deze ziet eventuele fouten.

Zet die advertentie morgen online. Dat kan op Facebook zijn, op Marktplaats, of op een buren-ontmoetingssite. Er zijn veel websites waar je mensen kunt ontmoeten, daar kun je hem plaatsen. Weet je niet hoe dat moet, dan kun je bij je gemeente informeren naar computerhulp. Maar ophangen bij de super kan natuurlijk ook. Let op: slaap er een nachtje over en slijp zo nodig wat bij, voordat je hem morgen publiceert.