De afgelopen weken heb je de lessen over oplossingsgericht werken geleerd en opdrachten gemaakt. Je bent weer gegroeid op weg naar de specialist eenzaamheid die jij wilt zijn.
Ontwikkelingsgericht werken is een methode van werken waarbij je de cliënt begeleidt om zelf krachtbronnen aan te boren. Het laat het probleem voor wat het is en richt zich op de toekomst, op oplossingen naar een leven zoals de cliënt het wilt.
Iemand met langdurig last van eenzaamheid zit vast in probleem denken. Ontwikkelingsgericht werken helpt om de cliënt een nieuw gedachtenspoor te ontwikkelen, het spoor van hoop, oplossingen, nieuw vertrouwen in eigen kunnen en de toekomst.
Als basis van je aanpak zijn de 7 stappen van Cauffman een handig hulpmiddel. Hij maakte zelf deze tekening:
Als het goed is ken je de stappen inmiddels uit je hoofd. Je weet welke kanttekeningen er zijn juist bij het werken met mensen die zich eenzaam voelen.
Pas dus op met context verhelderen en begin niet te snel met doelen stellen.
Rapport komt als eerste en de overige stappen kunnen in willekeurige volgorde aan bod komen.
Je gebruikt in je gesprek of cursus de schaalvraag en de wondervraag. Hiervoor weet je straks ook de yes-set toe te passen en je kunt primen.
Wij gaan een stap verder in ontwikkelingsgericht zijn en passen de ‘methode met de bel’ toe.
Een andere manier om het hele proces te verbeelden is deze figuur:
Bij de afbeelding hierboven lijkt het of er een voorgeschreven volgorde is, maar dat is niet juist. Daarom is ‘stappendans’ wel een aardige metafoor: de dans is hetzelfde, de stappen variëren.
De theorie en enige training reiken we je aan. Maar jij weet ook dat je je nieuwe methodes pas echt eigen maakt door te trainen. Daarom hebben jullie intervisiegroepen geformeerd. Zo help je elkaar specialisten te worden. En dan in het echt: oefenen!