In deze module behandelden we vooral de techniek van het adviseren, voorlichten en presenteren. Over eenzaamheid heb je tenslotte al heel veel geleerd in de eerdere modules.
We bespraken een aantal gemeenschappelijke aspecten van al deze vormen van kennis delen: ken je publiek, weet wat ze van je verwachten, pas je daarop aan. En oefen! Dat geldt niet alleen voor presentaties. Ook het een geschreven advies is iets wat je niet zomaar uit de hoge hoed tovert, als is die hoge hoed in de vorm van Chatgpt wel erg aantrekkelijk.
Wat je heel goed kunt doen is je presentaties en artikelen laten ontwerpen door Chatgpt, maar let dan wel op! Die algoritmes zorgen ervoor dat de meest doorgeprate teksten worden gebruikt om voor jou een verhaal te maken. En je weet dat dat niet perse de meest waarheidsgetrouwde teksten zijn. Het is heel eenvoudig je te laten leiden door wat de meerderheid zegt. Er ligt een grote maatschappelijke druk op het vasthouden aan ‘soorten eenzaamheid’. Ook signaleren van eenzaamheid is iets dat met graagte wordt opgenomen door mensen in het sociaal domein. Maar let wel op: de kennis over de zinloosheid van signaleren heb je hier niet voor niets opgedaan. (Mocht je nog twijfelen, kijk dan eens naar het onderzoek van de Rotterdamse rekenkamer naar de effectiviteit van het grote plan om alle Rotterdamse ouderen te bezoeken.
Met andere woorden: ken je stof, weet je ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, door je collega’s en door je eigen gezond verstand. Dat betekent niet dat je mensen tegen je in het harnas moet jagen, maar wel dat je nu eenmaal met een onderwerp bezig bent waarover enorm veel misverstanden bestaan. Dat maakt het werk van voorlichter/adviseur juist enorm spannend en uitdagend!
De laatste opdracht!