Succesvol coachen
Wat is er nodig om coaching te laten slagen
Om te beginnen is het wel fijn als mensen gecoacht willen worden. Pas als aan die voorwaarde is voldaan is coaching mogelijk. Soms is het mogelijk in een gesprek iemand ertoe te bewegen iets te willen veranderen, maar als iemand echt niet wil, is coaching zinloos. Het is namelijk de gecoachte die het werk moet doen.
Vaak kost het meer tijd uit te vissen wat mensen willen dan het maken van een plan om dat doel te bereiken. Als het erom gaat iemand te coachen die zich uitgesproken heeft over eenzaamheid, die eenzaamheid als probleem erkent en erbij geholpen wil worden, is het eenvoudig: ga van start.
Niet altijd komen wij in die situatie terecht. Soms weten we niet waar iemand mee zit. Een goede coach zoekt daarom eerst uit wat de ander eigenlijk wil bereiken. Of, als dat niet helder is, wat de ander voor probleem aandraagt, waar hij of zij van af wil. Dat vraagt om mensenkennis en communicatievaardigheden. En om specifieke coachingvaardigheden.
Lang is gedacht dat de relatie coach-coachee doorslaggevend was in therapie en coaching. Uiteraard is het fijn om een goed contact te hebben, maar uit onderzoek is gebleken dat voor de effectiviteit van coaching en therapie vooral van belang is of mensen hoop hebben op verbetering. Hoop op verbetering, de bereidheid zelf in actie te komen, de verwachting dat hulp helpt, het zijn allemaal kenmerken van de cliënt waar de coach niet altijd invloed op heeft. De kenmerken van de persoon van de coachee zijn heel belangrijke factoren in het succes van coaching.
Een stukje tekst van Het NTVC, het Nederlands tijdschrift voor coaching:
Coaching dankt zijn effectiviteit aan (zie onder andere de common factors theorie – Jerome Frank):
- voor 40% ligt het succes in de coachee zelf en factoren buiten de coaching
- 30% van het effect wordt bepaald door de relatie tussen coach en coachee
- 15% wordt bepaald door de hoop en verwachting van de coachee en placebo
- 15% wordt bepaald door de toegepaste technieken en methoden
Een recent (2013) Nederlands meta-onderzoek zegt dit: ‘The results show that coaching has significant positive effects on all outcomes with effect sizes ranging from g = 0.43 (coping) to g = 0.74 (goal-directed self-regulation).’ Dat coaching kan werken, daar is dus wel consensus over.
Dat 40% in de coachee zelf zit is precies waar we als goede coach gebruik van maken: het moet de oplossing van de coachee zijn, de hulpbronnen die hij of zij heeft moeten geactiveerd worden.
Kijk voor meer wereldwijd onderzoek naar de effectiviteit van coaching hier. En hier.
Eclectisch
Wij gaan uit van een eclectisch standpunt. Dat wil zeggen: we gebruiken elementen die werken. Alles wat blijkt te werken en de ander helpt in het veranderproces is een goed element. In de training komen verschillende elementen naar voren. Een goede coach heeft meerdere instrumenten ter beschikking om te kunnen inzetten in verschillende situaties, bij verschillende mensen, bij verschillende doelstellingen, in verschillende stadia van het coachingproces.
Welke middelen we in onze methodiek op welk moment inzetten zullen we behandelen in de module Creatief Leven.
Het belangrijkste bij coaching
Bij coaching ben jij zelf het werktuig. Jij bent degene die het model voor ogen houdt, die de vaardigheden inzet om de ander te helpen, de methodes toepast, en zo nodig instrumenten en hulpmiddelen inzet om het doel van de gecoachte te bereiken.
Onthoud twee dingen altijd heel goed:
- ZONDER HULPVRAAG GEEN COACHING !
- HET DOEL IS HET DOEL VAN DE ANDER !