Verandering

Welkom bij deze eerste les!

Mijn naam is Jeannette Rijks en ik beloof je dat ik er voor jou ben. Ik ga je helpen en steunen. De komende weken gaan we elkaar leren kennen. Hoewel, heel eerlijk? Jij gaat mij een beetje leren kennen èn jezelf beter leren kennen. Want jij bent nummer één in dit verhaal. In deze cursus leer jij je leven creatief vorm te geven.

Veranderen

Deze cursus gaat over verandering. Verandering van eenzaam naar niet eenzaam. Verandering van niet weten hoe je het moet aanpakken naar weten hoe je het moet doen. Verandering is niet altijd makkelijk. Het vergt moed om je leven te veranderen.

Zeker als je last hebt van eenzaamheid is het moeilijk een manier te vinden om dat aan te pakken. De moeilijkste stap heb je al genomen: contact leggen en je aanmelden. Soms zul je je misschien afvragen waar een bepaalde opdracht toe dient. Heb vertrouwen! Alle opdrachten hebben hun nut.

Jouw doel

Alles is erop gericht je te helpen om je doel te bereiken, namelijk geen last meer hebben van eenzaamheid. De tekst is er om je te helpen. Het zal wel eens voorkomen dat je denkt: ‘Ja, maar dat gaat niet over mij, daar heb ik nou echt geen last van!’. Zie het als extra informatie. De oefeningen zijn er om jou te helpen. Doe ze allemaal, ze zijn de basis van jouw verandering.

Let op! Je kunt zelf wel veranderen, maar bedenk wel dat jouw veranderingen consequenties kunnen hebben voor anderen. Soms is het handig een ander te betrekken bij wat je van plan bent. Soms moet je ook gewoon de gevolgen aanvaarden. En soms kom je misschien tot de conclusie dat andere dingen belangrijker zijn!

Als je dezelfde dingen blijft doen als die je tot nu toe hebt gedaan, krijg je dezelfde dingen als die je tot nu toe hebt gekregen. Verander!

Patronen geven houvast

Vaste patronen geven je houvast. Of het nu de patronen zijn in de wereld om je heen, of je eigen patronen van denken of doen. Zelfs het patroon dat jij nu hebt in je leven, je eenzaamheid zelf, is een vast patroon geworden. Hoe dat zo komt? Jij hebt, zoals elk mens je eigen verhaal. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze altijd al eenzaam zijn geweest, anderen kunnen wel zo ongeveer aangeven wanneer het is begonnen.

Hoe eenzaamheid ontstaat

Eenzaamheid begint steeds als een verandering van een vast patroon van relaties met anderen in je leven. Als je er opeens anders uitziet, bijvoorbeeld omdat je een chemokuur hebt moeten ondergaan, gaan mensen je anders bekijken. Na een scheiding zie je vaak een scheiding der geesten: de gezamenlijke vrienden splitsen zich op. Als je beste vriendin verhuisd is, kan er een leegte ontstaan in je leven. Die leegte zul je op een of andere manier gaan opvullen.

Gevolgen van veranderingen

Dit soort veranderingen hebben steeds gevolgen voor hoe je met elkaar omgaat. Je voelt je vaak ook anders. ‘Ik ben een ander mens geworden’ kan positief, maar ook negatief uitpakken. Soms komen de schokken ook tegelijkertijd. Het lijkt wel een aardverschuiving. Als je niet in staat bent geweest zo’n verstoring op een goede manier op te vangen, zodat er nieuwe patronen ontstonden waar je je prettig bij voelt, dan kan de eenzaamheid toeslaan.

Je moet heel wat indruk maken om een slechte eerste indruk goed te maken.

Verlies van vaste patronen

Je raakt nu eenmaal in de war als je leven (plotseling) verandert. Laat je dus van nu af aan door niets of niemand meer het idee geven dat jouw last van eenzaamheid op de een of andere manier jouw schuld is. Het is niet jouw schuld! Het is geen ziekte, je bent niet zielig, niet hulpbehoevend alleen doordat je last hebt van eenzaamheid. En er is van alles aan te doen.

Slachtoffer van omstandigheden

Wie werkelijk door omstandigheden eenzaam is moet geholpen worden. Maar wie ook maar half in staat is om voor zichzelf op te komen die moet dat doen! Of je nu in een rolstoel zit, of weinig geld hebt, je bent dat aan jezelf verplicht. Het is jouw leven, en jij moet het leven. Het is fijn als er mensen zijn die zich jouw lot aantrekken en je willen helpen. Maar zij kunnen het leven niet voor je leiden. En dat moet ook niet. Jij moet het doen.

30% van de mensen laat je onverschillig; (en omgekeerd!)

30% van de mensen vindt jou niet aardig; (en omgekeerd!)

30% van de mensen vindt je aardig; (en omgekeerd!)

10% van de mensen is om van te houden. (en omgekeerd!)

Dit zijn voor iedereen vrij vaste gegevens. Je uitsloven voor die eerste 60%? Zonde van de moeite! Wees maar gewoon jezelf.

Over vaste patronen gesproken, ze zitten ook in deze lessen. Ze geven houvast. De gewone tekst is de eigenlijke lesstof, de cursieve teksten zijn weetjes, achtergrondinformatie of zo maar spreuken voor de pep. Een opdracht is iets wat je moet doen als huiswerk. Dat doe je helemaal voor jezelf, maar het is wel verplichte kost. De opdrachten zijn de kern van dit programma.

Smaak ontwikkelen

Soms duurt het even voor je iets nieuws hebt leren kennen. Daarom moeten we als kind allerlei dingen leren eten. Iets lekker vinden gaat lang niet vanzelf, zoals de meeste ouders zullen beamen. We beginnen met een heel beperkte smaak en in de loop van de jaren lusten we steeds meer, gaan we steeds meer andere dingen waarderen.

Sommige mensen gunnen zichzelf een keus uit de wereldkeuken en proberen van alles, met natuurlijk de kans dat er wel eens wat minder lekkere dingen tussen zitten. Anderen houden het bij het veilige menu waarvan ze weten dat het ze bevalt. Daarom willen veel mensen ook in het buitenland hun biefstuk met friet hebben. Daarvan weten ze zeker dat het lekker is, daar houden ze nu eenmaal van. Het is bekend en vertrouwd, en daarom moeilijk los te laten.

Je houdt van wat je kent

Je kunt wel kritiek hebben op de dingen waar je van houdt, maar daarmee is de liefde nog niet over. En dat is nou juist precies wat het zo moeilijk maakt om te veranderen. Je weet best dat roken ongezond is, maar het is nu eenmaal het leven zoals je het kent, en veranderen is zoooo moeilijk.

Goede voornemens zijn overbodig. Doe gewoon één stap in de goede richting en wees trots op jezelf. En nog eens. En nog eens.

Ik weet in elk geval waar ik aan toe ben…

Het is met eenzaamheid niet anders: al vind je het afschuwelijk, al zit je soms ten einde raad in elkaar gedoken in het hoekje van je bank, het is jouw leven. Het is je allemaal bekend. En het zou wel heel gek zijn als je niet van jouw leven zou houden. Ja, goed, ik weet het wel, soms haat je het! En toch, het is wat je kent, waar je aan gewend bent, het zijn jouw vaste patronen geworden.

Vaste patronen zijn hele sterke jongens. Gelukkig maar. Vaste patronen helpen je het hele leven door. Ze zorgen ervoor dat je weet waar je aan toe bent. Dat je niet elke keer opnieuw moet leren fietsen, dat je je lievelingsrecept uit je hoofd kent, dat je in de supermarkt niet elke keer opnieuw in alle rekken moet zoeken.

Dit programma, deze cursus, heet Creatief Leven! Dat is niet voor niets. Het is een aansporing om creativiteit in je leven te brengen. Je gaat je leven zelf een andere vorm geven, je leert je eigen patronen onderzoeken en zo nodig veranderen. Je creëert voor jezelf een beter leven. We maken een afspraak vooraf. Jij doet het. Het is nu jouw cursus. Jij bent de baas. Jij regelt je zaakjes. Succes!

Kies je voor de zekerheid van je eigen gezelschap? Of ga je leven?