9. Voetangels en klemmen

Doelen en resultaten

Je leert in deze training allerlei technieken om mensen met last van eenzaamheid optimaal te kunnen begeleiden.

Naast al deze technieken zijn er ook enkele zaken die je vooral moet laten.

Na deze les weet je wat de valkuilen zijn bij communicatie bij  eenzaamheid.

Voetangels en klemmen bij communicatie

Voordat je zo de samenvatting van deze module krijgt, sluiten we ook hier af met een waarschuwing. Je weet nu wat van belang is bij eenzaamheid als het gaat om communicatie. Het begint met rapport maken, richten op hoop en vertrouwen, zodat iemand weer gaat geloven dat hij het zelf kan. Dat lukt in een veilige en positief gestemde omgeving.

Je weet het inmiddels vast, maar we kunnen het niet genoeg onderstrepen. 

Het belang van ‘aanpassen’

Hoe beter jij afstemt op de ander, des te beter zal deze zich gehoord, gezien en begrepen voelen.  Dat geeft meer veiligheid, vertrouwdheid en voorspelbaarheid. Het helpt de ander. Uit onderzoek weten we dat het erkennen van wat de ander bezig houdt van groot belang is voor hun gevoel van welbevinden. Werk je met een cliënt, dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat je over diens problemen heen stapt, maar dat je erkent dat ze die hebben, zonder dat je hem of haar de kans geeft in te gaan op de inhoud.

Varen op jouw eigen voorkeur van communicatiestijl, representatiesysteem en toegangssignaal geeft geen maximale aansluiting met de ander. Het kan er zelfs toe leiden dat de ander afhaakt.

Laat dit argument je motiveren tot oefenen, en blijven oefenen.

Het belang van “niet laten praten”

Mensen laten praten over ‘hun ellende’ over ‘hoe het zo is gekomen’, kortom mensen opnieuw het negatieve gedachtenpad laten lopen, verergert de situatie.

Dat is een van de redenen waarom wij voorstander zijn van Creatief Leven in de groep. De kans dat iemand dan toch weer het verhaal kwijt wil is kleiner, dan in een één op één situatie en je buigt het makkelijker om.

Denk ook goed na of je intake gesprekken wil voeren. Wat is je doel? En wat is je risico? Wellicht is een informatieavond voor meer kandidaten wel een beter idee.

Als je iemand uitgebreid ‘hebt laten praten’, besef dan dat daardoor al een patroon is gevestigd. Daarom zijn  wij er voorstander van dat degene die de voorgesprekken voert iemand anders is dan de begeleider bij de cursus. 

Provocatief coachen

Provocatief coachen wil zeggen dat je je coachee op gepaste momenten uitdaagt of zelfs confronteert met diens eigen gedrag of diens eigen opvattingen. Hierin schuilt het gevaar dat de ander zich niet gehoord, afgewezen of zelfs aangevallen voelt. Wij raden deze vorm van coachen absoluut af wanneer je werkt met mensen die last hebben van (chronische) eenzaamheid.

Bedenk dat eventueel uitvergroot gedrag (de beruchte klagers, klampers en kluizenaars) veroorzaakt wordt door de hersenverandering die eenzaamheid met zich meebrengt. De persoon is niet zo, maar gedraagt zich zo. Dat gedrag wordt veroorzaakt of ten minsten in stand gehouden door eenzaamheid. Het heeft weinig zin mensen daarmee te confronteren. Het kan zelfs zeer kwetsend zijn om iemand te confronteren met diens onmacht.

De geleerde technieken toepassen en daardoor uitnodigen tot het maken van nieuwe keuzes zal veel meer effect sorteren.