Weerstand overwinnen Copy

… zo veel keus… wat wil ik eigenlijk?

De afgelopen vijf lessen heb je besteed aan het beter leren kennen van jezelf. Je hebt je waarden, je kennis, je vaardigheden en je interesses in kaart gebracht. Daar gaan we mee door. Je zult nu ook wat meer oefeningen krijgen die zich afspelen in ‘de buitenwereld’. De oefening van je wil heb je de afgelopen week gedaan. Je wil oefenen doe je vaak ook wel onbewust. Zo heb je bewust gekozen voor deze cursus, maar onbewust ben je bezig je wil te oefenen door de opgaven te doen! Je hebt dus eigenlijk allang bewezen dat je kunt wat je wilt. Ga er maar mee door, dan blijf je je tevreden voelen over jezelf. Onthoud, een keertje wat minder fanatiek is niet erg. Je bent een mens, geen machine, maar hou wel vol!

Laatste deel

We zijn aan het laatste deel gekomen, namelijk: hoe gaat het me lukken te krijgen wat ik wil. Heb je de afgelopen week een afspraak gemaakt en ben je ook inderdaad gegaan? Top! Is de afspraak voor de komende tijd, dan wens ik je er alsnog veel plezier mee.  Wat je in feite geoefend hebt is het veranderen van patronen op een manier die jij wilt. Maar wat je ook hebt ervaren is, dat je te maken hebt met de patronen in het leven van de ander.

Komt het wel uit? Wil die ander wel met jou iets ondernemen? Past het wel in diens agenda? Het is niet niks, je moet je eigen drempels over, maar ook de mogelijke weerstand van een ander overwinnen. Weerstand? Is het dan zo erg dat jij iemand uitnodigt dat mensen er weerstand tegen hebben? Ja, hier komen weer die vaste patronen om de hoek kijken.

Vastigheid

Ieder mens voelt zich prettig bij vaste patronen in het leven. Voor de een bestaat dat uit steeds dezelfde dingen doen, voor de ander is dat misschien wel het andere uiterste: steeds iets anders ondernemen. Het gaat erom wat het vaste patroon van een persoon is. Ieder mens heeft zo zijn of haar vaste patronen. We zijn ons er meestal niet eens van bewust.

Wil jij nu opeens een afspraak maken met iemand waar je al een tijd geen contact mee hebt gehad, of waar je zelfs nog nooit mee hebt afgesproken, dan zal dat altijd een beetje botsen met diens patronen. En dat roept weerstand op. De weerstand is dus niet tegen jou gericht, maar tegen het doorbreken van vaste patronen. Dat is waarom iemand uitnodigen waar je niet eerder mee hebt afgesproken altijd wat ongemakkelijk is.

Iets houdt je tegen..

Waarschijnlijk voel je zelf af en toe ook heftige weerstand. Dat is normaal. Het is moeilijk oude gewoonten zomaar te vervangen door nieuwe. Alleen al het lezen van deze tekst en het doen van de opdrachten betekent verandering van je patronen. Daarom is het logisch dat je ook tegen deze cursus weerstand kunt voelen. Je bent gewend aan de dingen die je altijd gedaan hebt, ook al zijn die dingen zelfs schadelijk voor je.

Jouw spoor

Zie het maar als een kar die in een zanderige bodem een diep spoor heeft gemaakt. Jouw gewoontes zijn als dat spoor. Als je nu probeert een oude gewoonte te vervangen door nieuw gedrag, is het alsof je die kar een iets andere kant op wilt sturen, uit dat bestaande spoor. Je ziet het voor je: als je niet oppast. glijdt die kar weer terug, het oude diepe spoor in. Zo ben je zelf ook geneigd je oude gedrag weer op te pakken. Steeds die kar weer uit dat spoor duwen betekent steeds een weerstand moeten overwinnen.

Weerstand

Net zo moet je zelf steeds weer een zekere weerstand overwinnen om jezelf tot nieuw gedrag te brengen. Je bent misschien zelfs geneigd te denken: ‘hoepel op met die rot-cursus’ . Je denkt misschien dat het eigenlijk toch niets voor jou is, omdat je eigenlijk niet zo vreselijk eenzaam bent, of dat het allemaal niet zo belangrijk is… Stuk voor stuk protesten die voortkomen uit weerstand tegen verandering. Als je ze herkent kun je ze zachtjes maar vastberaden aan de kant schuiven en doorgaan met wat je wilde: op een creatieve manier je leven veranderen, en de dingen bereiken die je belangrijk vindt.

Niemand is perfect. Dus ook jij stelt jezelf wel eens teleur. Nou en?