Presenteren Oefenen

Nog een paar tips van ons, omdat presenteren echt om aandacht vraagt:

Presenteren oefenen

Al ben je gespecialiseerd in het toepassen van de principes en de techniek van improvisatie, toch is oefenen belangrijk. Improviseren is geweldig voor het omgaan met het onverwachte. Het betekent aanwezig zijn in het moment en flexibel zijn. Maar bewuste, strategische voorbereiding kan helpen voorkomen dat je in valkuilen stapt. Grote toneelspelers improviseren Hamlet niet.

Een verrassend aantal mensen oefent niet in de praktijk. Waarom niet? Een reden is dat ze niet echt weten hoe je goed kunt oefenen. Daardoor zie je geen resultaat of word je zelfs minder zeker van je zaak. Dus, wat is dan die “juiste” manier om te oefenen? Hier zijn enkele tips om uit te proberen:

Zorg ervoor dat je weet wat je wilt communiceren! Stel jezelf de vragen:

  • Wat moet mijn publiek anders doen als ik klaar ben? (Bijv. mij inhuren; warm lopen voor mijn idee, investeren in mijn bedrijf)
  • Voor wie spreek ik?
  • Wat vinden zij belangrijk?
  • Wat levert het hen op als ze doen wat ik wil dat ze doen?
  • Hoe kan ik mijn presentatie meeslepend en onvergetelijk maken? (Verhalen, beelden, metaforen)

Zodra je boodschap en presentatie structuur duidelijk zijn, kun je beginnen met repeteren.

Je hebt je punten opgeschreven; nu is het tijd om ze hardop te zeggen. Publiek kan afleiden en verwarrend zijn, dus doe dit eerst voor jezelf. Oefen voor de spiegel of, nog beter, neem jezelf op met je telefoon.

Woorden op de pagina zijn heel anders dan woorden in je mond. Let op waar je struikelt of verdwaalt en wijzig de taal, zodat het natuurlijker aanvoelt. Als je een verhaal opschrijft hoeft het nog niet vlot te klinken in spreektaal. Laat CHATGPT voor je werken. Gebruik bijvoorbeeld deze prompt: Maak de volgende tekst geschikt voor een mondelinge presentatie, met een vlotte stijl: (en hier voeg jij je tekst in) Verbaas je over de andere toon!

Als het verhaal duidelijk en comfortabel voelt bij het praten (oefen minstens vijf keer!) nodig dan vrienden uit om te luisteren.

Het geven van een presentatie is een serieuze zaak, en je wilt dat je de meest eerlijke feedback krijgt. Bij het kiezen van vrienden of collega’s die luisteren als je oefent, moet je de mensen die je kritieken geven selecteren. Je kunt verschillende mensen vragen om verschillende soorten feedback. Vraag bijvoorbeeld een vriend die niet bekend is met je werk­­ wat duidelijk is en wat jargon. Vraag een collega die de klant kent om te reageren met diens houding in het achterhoofd.

Je mag het misschien niet eens zijn met de meningen en opmerkingen die je krijgt,­­ maar elke reactie is een kans om je te presentatie te polijsten. Probeer suggesties toe te passen, zelfs als je in eerste instantie sceptisch bent. Je kunt ze later altijd verwerpen. Als er meer dan één persoon hetzelfde zegt, let dan op. Vergeet niet dat de positieve feedback net zo waardevol kan zijn als opbouwende kritiek. Als je iets goed doet, zorg er dan voor dat je het vasthoudt.

Enkele goede algemene vragen die je kunt stellen zijn:

  • Wat viel er bijzonder op? Wat weet je nog?
  • Wat denk je dat het belangrijkste punt was?
  • Bent je overtuigd?
  • Wat was verwarrend?
  • Wat was storend?
  • Waar wil je meer van? Minder?

Ben je van plan in je pyjama te presenteren? Waarschijnlijk niet. Goed oefenen betekent: zo veel als je kunt voorbereiden van het grote moment, zodat je precies weet hoe het voelt als het moment daar is. Je zult versteld staan hoe afgeleid je op de dag zelf kan zijn wanneer je haar niet helemaal goed zit, of je broek te strak zit – als je goed oefent, in de juiste kleding, komen deze dingen niet als een verrassing.

Stel je oefen- publiek op en stel je telefoon als een camera op in de hoek. Doorloop je hele presentatie, en kijk dan naar de beelden om jezelf te bekijken. Besteed aandacht aan je bewegingen en gebaren, gezichtsuitdrukkingen en spraak. Zie je er zelfverzekerd en ontspannen uit? Ben je precies zo expressief en boeiend als je wilt zijn? Maak je rapport met je publiek?

Als je kunt leren om jezelf te bekijken vanuit het standpunt van het publiek, geeft dat je een groot voordeel. Neem het nog een paar keer op voor de grote dag, verander dingen net zolang tot je tevreden bent.

Het is heel handig om een pointer te gebruiken. Dan hoef je niet met die muis te knoeien of, nog erger, iemand opdracht te geven het volgende beeld te laten zien.

Hoe meer je oefent hoe natuurlijker je presentatie zal voelen: probeer om zover te komen dat je in staat bent om bijna zonder na te denken door je belangrijkste punten te gaan. Gebruik daarbij een Prezi of een PowerPoint als een handige helper, die je van punt naar punt leidt.

Wil je filmpjes opnemen? Kijk dan eens bij het materiaal dat de videovakvrouw, Elisabeth Griffioen maakt. Aan haar tips kun je veel hebben.